În ce condiții primesc constănțenii rețetele compensate

361
În ce condiții primesc constănțenii rețetele compensate - farmacie4-1370015675.jpg

Articole de la același autor

Nu mai puțin de 343 de farmacii din județul Constanța care au încheiat contracte cu CJAS asigură eliberarea prescripțiilor electronice, 260 sunt în mediul urban și 83 în rural, astfel Casa de Asigurări de Sănătate vine în sprijinul asiguraților pentru a-și procura medicamentele cât mai ușor. Legea permite însă și eliberarea rețetelor compensate, în anumite condiții, persoanelor care nu au asigurare de sănătate.

CJAS a făcut publică lista categoriilor de persoane care se încadrează în legea care permite eliberarea de rețete fără contribuție personală.

Iată care sunt acestea și în ce condiții se primesc: l pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 - 18 ani, gravide și lehuze, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenți, care beneficiază de gratuitate suportată din Fondul Național unic de asigurări sociale de sănătate l pentru bolile care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare l pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condițiile legii.

Perioada de prescriere nu poate depăși 90 de zile

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt între 3 și 5 zile în cazul persoanelor cu afecțiuni acute, între 8 și 10 zile în cazul persoanelor cu afecțiuni subacute și între 30 și 31 de zile pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.

"Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schema terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 92 de zile inclusiv pentru bolnavii care sunt incluși în «Programul pentru compensarea în procent de 90% a prețului de referință al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună», medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecință a actului medical prestat de alți medici aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor și beneficiarul prescripției medicale", a explicat Dragoș Poteleanu, președintele CJAS Constanța.

Cu alte cuvinte, legea permite bolnavilor să primească o singură rețetă compensată chiar dacă aceștia suferă de mai multe boli cronice și chiar dacă se încadrează într-una dintre categoriile menționate.

Asigurații respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripție medicală pentru boală cronică pentru perioada acoperită de prescripția medicală. Rețeta eliberată de medicii din spitale la externarea bolnavului cuprinde medicația pentru maximum 30, 31 de zile.

Prescripția medicală pentru cazurile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecțiunile acute și subacute, prescripția medicală este valabilă maximum 48 de ore. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3587 secunde