Maxima zilei: "Cine vrea să trăiască în pace aude, vede și tace".

Iritațiile cauzate de scutec, tratate cu apă și săpun

1670

Articole de la același autor

Dacă micuțul tău se irită din cauza scutecelor, trebuie să iei măsuri. Principala cauză a iritațiilor o reprezintă igiena necorespunzătoare, zona cea mai afectată fiind inghino-fesieră. Tratament recomandat de specialist constă în spălarea zonei iritate cu apă și săpun, tamponarea și uscarea zonei cu un prosop uscat și lăsarea bebelușului în fundulețul gol prin casă.

Iritația cauzată de scutec la bebeluș este vizibilă cu ochiul liber. Zona afectată este roșie, inflamată, iar bebelușul are tendința de a se scărpina. "Petele micotice sunt rar reliefate, în schimb bebelușul va plânge mereu, va fi agitat, nervos, lipsit de răbdare", ne-a explicat dr. Corneliu Neagoe, șeful clinicii de Pediatrie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Cauzele iritațiilor de la scutece
Principala cauză care duce apariția eritemelor o reprezintă umezeala. Bebelușul este deranjat de iritațiile provocate de scutec doar atunci când zona este caldă, când face pipi, pentru că atunci îl ustură. "Zona afectată este cea inghino-fesieră, iar principala cauză a eritemelor este dată de igiena necorespunzătoare", a precizat specialistul.
Nou-născuții urinează des și au scaune frecvente și moi. Chiar și cel mai absorbant scutec păstrează o anumită umezeală pe pielea delicată a unui bebeluș. Un copil căruia nu i se schimbă scutecul ud o perioadă prea mare de timp are cele mai multe șanse să se irite. Totuși, această problemă poate apărea și la copiii care au o piele sensibilă și în ciuda faptului că îi schimbi scutecul foarte des.

Tratament - apă și săpun pentru zona iritată
Dacă iritația nu este tratată poate evolua rău. "Eritemul eroziv poate da o infecție sistemică sau poate fi transformată în suprainfecție", ne explică dr. Corneliu Neagoe.
Cel mai bun remediu împotriva acestei neplăcute situații este o igienă atentă. Potrivit specialistului, "pe lângă schimbatul frecvent al scutecului, bebelușul trebuie spălat cu apă și săpun, tamponat cu un prosop și lăsat în fundulețul gol cât mai mult timp pentru a permite aerului să îi aerisească zonele afectate de iritații și să grăbească procesul de vindecare".
Medicul sfătuiește mămicile să nu pună pe zona afectată unguente, cel mult să folosească creme, poțiuni sau pudră și, dacă nu renunță la scutec, să nu-l strângă foarte tare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5985 secunde