Maxima zilei: "Nu mori pentru că ești bolnav, mori pentru că ești viu". (Montaigne)

Igiena, principalul inamic al bolilor digestive

1351

Articole de la același autor

Bolile digestive sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă oamenii în sezonul călduros. Cauzele cele mai frecvente sunt lipsa de igienă, consumarea fructelor și legumelor nespălate, consumarea lichidelor foarte reci sau a mâncărurilor ușor alterate de căldură.
Nu sunt de trecut cu vederea nici bolile cauzate de aparatele de aer condiționat în sezonul călduros.

Simptomele cele mai frecvente în cazul bolilor digestive sunt grețuri, vărsături, dureri abdominale, scaune dese, amețeli, febră. Majoritatea celor care ajung la specialist sunt diagnosticați cu enterocolite sau toxiinfecții provocate de alimente aflate într-o stare ușoară de alterare, boli diareice acute sau indigestie. "Mâinile nespălate, alimentele și băuturile păstrate neadecvat, mersul la plajă, consumarea de alimente de la comercianții ambulanți, toate acestea cresc numărul celor care suferă de o boală digestivă", ne-a declarat Corina Gheorghe, medic specia-list în medicină generală de la centrul Provita 2000.
Dat fiind faptul că în sezonul cald frecvența bolilor digestive este ridicată, medicul vă sfătuiește să vă spălați pe mâini cu apă și săpun înaintea preparării alimentelor, înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei. O altă regulă de bază care trebuie respectată este spălarea fructelor și a legumelor, precum și evitarea alimentelor vândute pe stradă - înghețată, prăjituri, produse de patiserie, mici, hot-dog, hamburgheri.

Atenție la aparatele de aer condiționat
Corina Gheorghe ne-a spus că, pe lângă cei care suferă de o boală digestivă, multe persoane se prezintă la medic cu afecțiuni cauzate de aparatele de aer condiționat. "Cei care folosesc aparatele de aer condiționat necorespunzător pot suferi de afecțiuni respiratorii, viroze, rinite, conjunctivite. Nu este vorba de timpul în care o persoană stă într-o încăpere cu aerul con-diționat pornit, ci de modul de reglare al aparatului", a precizat medicul.
Diferența de temperatură nu trebuie să depășească cinci grade față de cea de afară. "Variația bruscă de temperatură scade imunitatea, iar faptul că persoanele setează aparatele la o temperatură de 19 grade Celsius când afară sunt 30 de grade Celsius sau setează aparatul să le bată în față sau deasupra capului, pe coloana cervicală, poate provoca apariția paraliziei faciale a frigore, care necesită tratament de specialitate", a mai precizat dr. Corina Gheorghe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6266 secunde