Maxima zilei: "Nu de medici ducem lipsă, ci de medicină". (Montesquieu)

Apa din piscină favorizează apariția micozelor

2061

Articole de la același autor

Dacă aveți umflături roșiatice în zona urechii și aveți senzații de mâncărime și înfundare a urechilor, poate fi vorba despre o ciupercă.
Mediul cald și umed favorizează apariția ciupercilor în urechi.
Prin aplicarea de antifungice și soluții cu alcool iodat, în aproximativ șapte-zece zile de la începerea tratamentului puteți scăpa de afecțiune.

Principala cauză de apariție a otomicozelor, infecție a urechii cauzată de ciuperci, o reprezintă scăderea imunității organismului. Alt factor care poate duce la apariția micozelor este scărpinatul în ureche. Chiar bețișoarele cu care vă curățați urechile pot avea ciuperci, ele nefiind sterilizate.
"Otomicozele conductului auditiv extern sunt determinate de ciuperci", ne explică Elena Ligia Jacotă, medic primar ORL din Policlinica Port.

Cum apar micozele
În teritoriul ORL există o floră microbiană. Sunt microbi ce constituie factori de apărare, care pornesc la luptă când apare un germen îmbolnăvitor.
Când faceți tratamente neadecvate cu antibiotice se anulează activitatea utilă a florei de autoapărare.
În țara noastră, infecțiile micotice sunt foarte des întâlnite, mai ales în orașele-porturi, unde umiditatea accentuată favorizează dezvoltarea ciupercilor.
Vara, riscurile micozelor sunt multiple, cauzele principale fiind căldura, umiditatea, frecventarea ștrandurilor, a piscinelor. Potrivit specialistului, "în mediu cald și umed, ciupercile proliferează".
Pentru a evita aceste surprize neplăcute, specialiștii recomandă respectarea măsurilor de igienă.

Zgârieturile pot favoriza ciupercile în ureche
Potrivit specialistului, infectarea este favorizată de zgârieturi ale tegumentului, traumatisme, hipersecreție ceruminoasă sau perturbarea echilibrului dintre bacterii și ciuperci prin antibioterapie prelungită. "Este cunoscut faptul că antibioticele luate timp îndelungat pot favoriza apariția ciupercilor", ne spune medicul ORL-ist.
Tegumentele pot fi acoperite de o masă de micelii, colorată diferit, uneori acoperite de o secreție seropurulentă cenușie-negricioasă.
Simptomatologia cu care debutează e reprezentată, în special, de senzația de mâncărime în ureche și de înfundarea urechii. Potrivit Elenei Ligia Jacotă, "bolnavul acuză o jenă, prurit și hipoacuzie".
Ciupercile sunt organisme biologice dotate cu membrană foarte dură, învelind conținutul celulei. Această membrană rezistentă la tratament se poate închista, ciuperca putând da, peste ani, infecții. "Evoluția este trenantă, cu tendință la extensie și recidivă", ne atenționează specialistul.

Tratament cu medicamente clasice pentru ciuperca din urechi
Înainte de începerea oricărui tratament, urechea trebuie curățată foarte bine de către un medic ORL-ist și abia apoi pacientul poate face un tratament cu antimicotice.
Din gama de medicamente care exisă în acest moment pe piață, iodul este unul dintre cele mai bune antimicotice. Tratamentul recomandat de specialist constă în nitratări, punctări cu soluții de alcool iodat și aplicare de antifungice local și general.
În aproximativ șapte-zece zile de la începerea tratamentului, simptomatologia dispare. Pentru că micozele sunt dificil de tratat, pacientul trebuie să aibă răbdare, pentru că tratamentul poate fi și de lungă durată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7498 secunde