Concurs Otalgia, durerea din ureche

12033
1

Articole de la același autor

Otalgia este durerea pe care bolnavul o simte în ureche. Ea poate fi determinată de traumatisme ale urechii externe sau medii, inflamații ale conductului auditiv extern, tumori maligne, otite medii, mastoidite. Deseori otalgia este provocată de afecțiuni ale altor organe.
Tratamentul constă în antibiotice sau antiinflamatorii.

La nivelul urechii, cauzele și factorii care favorizează durerea urechii variază: traumatisme produse prin lovituri, zgomote puternice sau chiar prin folosirea necorespunzătoare a bețișoarelor igienice, modificări ale presiunii în caz de scufundări, zbor, altitudine mare, prezența de corpi străini, dopuri de cerumen, otită externă, otită medie, labirintită, ruptură de timpan, eczeme. "Otalgia este simptomul preponderent în otite, care survine, de cele mai multe ori, brusc. Otalgia este violentă, pulsatilă și localizată în fundul canalului auditiv extern", ne explică Elena Ligia Jacotă, medic primar ORL - Policlinica Port.

Otalgia poate fi însoțită de febră de 39-40 de grade Celsius
Durerea poate fi însoțită de alte simptome, definitorii pentru o anumită afecțiune: febră, secreție auriculară, roșeață și mâncărime, scăderea auzului, dureri ale feței sau capului. Dacă durerea iradiază în ureche poartă denumirea de otalgie reflexă.
Otalgia provoacă afecțiunile ultimilor molari, ale faringelui și laringelui, ale articulației temporo-mandibulare sau ale coloanei vertebrale cervicale. Potrivit specialistului, "Otalgia dă iradieri spre arcada dentară sau spre globul ocular. În general, este însoțită de ascensiune termică - febră de 39, 40 de grade Celsius".
În cursul bolilor infecto-contagioase, apariția febrei, însoțită de otalgie în convalescența unei gripe, pojar sau scarlatină, reprezintă semnul predominant al instalării unei complicații otice. "În furunculul conductului auditiv extern, otita este violentă, însoțită de nevralgie dentară, cefalee și insomnie. Starea generală este alterată, iar ascensiunea termică este puțin importantă", ne explică medicul ORL-ist.

Afecțiunea se vindecă în câteva zile
Otalgia este un simptom frecvent, indiferent de anotimp.
Pentru stabilirea diagnosticului este indicat un examen ORL, completat cu un examen al sângelui și al secreției auriculare, examen radiologic și, eventual, audiogramă.
Cu un tratament corespunzător, otalgia se vindecă în câteva zile. Pentru a scăpa de otalgie, pacientului i se administrează antibiotice sau tratamente locale cu antiinflamatorii, cum ar fi rivanolul sau i se aplică pe ureche comprese calde.

Comentează știrea

Valeriu
19 august 2011
Otalgia

Eu la fel am dureri puternice atit in ureche cit si la mandibula si capul,noptile sun insuportabile,am fost la medic si mi-a prescris Cortisporin si Cephalexin.Am inceput tratamentul,insa durerea mai persista,plus la toate din ureche este secrett un lichid verzui.Este normala in timpul tratamentului eliminarea lichidului din ureche?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8412 secunde