Oul și carnea de miel, provoacă cele mai multe alergii în perioada pascală

6052

Articole de la același autor

Alergiile alimentare reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar, și se manifestă sub forma unor erupții pe piele. Simptomele cele mai frecvente sunt mâncărimile, dificultatea în respirație, ajungând până la pierderea conștiinței.
Copiii sunt cei mai afectați de alergiile alimentare.

Alergiile alimentare se manifestă sub forma unor erupții cutanate, apărând pe piele pete roșii. La copii pot să apară forme particulare de pete roșii, având și o pungă cu lichid, numite prurigo.
Simptomele alergiei sunt: dificultăți în respirație, pierderea conștiinței sau aritmie în cazul unui șoc anafilactic.
Alergiile alimentare pot surveni la orice vârstă, dar apar, în general, înainte de patru ani. La această vârstă, sistemul digestiv și cel imunitar nu sunt încă maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. Unele alergii se atenuează sau dispar odată cu trecerea timpului.

Proteinele, cauzatoare de alergii
Alergia alimentară apare după șase - 12 ore de la consumarea alimentului declanșator. "Alimentul incriminat este, de regulă, o proteină proaspătă, la care organismul reacționează într-un mod paradoxal", ne-a explicat Gherghina Rizea, medic primar în medicină de familie.
Oul este un aliment consumat foarte mult în această perioadă a anului, de aceea, medicul ne atrage atenția și ne sfătuiește să-l consumăm moderat: "În perioada Paște-lui, oul consumat în exces poate provoca alergii, la fel și carnea de miel sau carnea de oaie. Foarte alergen este peștele".
Dintre fructe, căpșunile sunt extrem de nocive din acest punct de vedere, de aceea nu este recomandat să fie date sugarilor, în mod special.

Mierea declanșează alergii
Gherghina Rizea ne sfătuiește să renunțăm la proteine - care declanșează alergia, adică la carne, lapte, ouă, brânză, chiar și la chipsuri sau la produse de tip fast-food. "Toți coloranții alimentari sunt alergeni, de aceea, persoanele la care erupția s-a declanșat trebuie să țină regim alimentar", explică medicul.
Timp de trei-patru zile persoana afectată va ține un regim alimentar bogat în fructe, legume, cartofi fierți sau copți, compoturi, dulcețuri. Potrivit specialistului, "pacienții au voie să consume zahăr, dar nu au voie să folosească mierea, pentru că este alergică. Pâinea trebuie să fie veche de cel puțin o zi sau prăjită".
Pe lângă regimul alimentar, consumul foarte mare de lichide este necesar deoarece antrenează o diureză mai mare.
Nu există un tratament curativ pentru alergiile alimentare, singura soluție constând în evitarea consumului de alimente alergene.
Este obligatoriu ca persoana care prezintă erupții cutanate să se prezinte de urgență la medic pentru a i se prescrie tratamentul corespunzător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.349 secunde