Maxima zilei: "Orice interes arătat față de o boală și moarte nu este decât altă expresie a interesului pentru viață" - (Thomas Mann)

Concurs Tulburările de circulație cerebrală și răcelile netratate cauzează zgomote în urechi

3081

Articole de la același autor

Dacă aveți senzația că auziți ceva, că vă țiuie, zumzăie sau vâjâie urechile este posibil să suferiți de acufenă. Afecțiunea reprezintă senzația eronată a unui sunet. Tratamentul se face în funcție de cauza care a declanșat afecțiunea.

Acufena constituie un fenomen frecvent, care poate afecta o ureche sau ambele. "Acufena sau zgomotul în urechi reprezintă zgomotul perceput de pacient în ureche în mod subiectiv", ne-a explicat dr. Adriana Matei, medic primar ORL în cadrul Policlinicii nr. II Constanța.

Cauzele afecțiunii
Orice leziune obstructivă a urechii externe, orice leziune a urechii medii sau interne este susceptibilă să antreneze acu-fene: dopul de cerumen, otita medie acută, prezbiacuzia (diminuarea naturală a auzului cauzată de înaintarea în vârstă) sau de o tumoră a nervului auditiv.
Potrivit specialistului, "Cele mai frecvente cauze ale acufenelor sunt tulburările de circulație cerebrală, răcelile netratate, sindromul Meniere (se caracterizează prin crize repetate de vertij, cu mari tulburări de echilibru, însoțite de greață, vărsături și anxietate, urmate de surditate la nivelul urechii bolnave) sau hipoacuzia de percepție".
În cazul sindromului Meniere, acufena este asociată cu senzația de amețeală.
Dacă aveți senzația de zgomote în urechi, înseamnă că nervul auditiv este afectat. Afecțiunea nu este însoțită de durere.
Tratamentul se face în funcție de cauza care a declanșat afecțiunea. În cazul în care acufena a fost declanșată de tulburările de circulație, se ia tensiunea arterială și se face o radiografie. În cazul în care acufena a fost declanșată de hipoacuzia de percepție se face audiogramă.
Tratarea se face cu dificultate deoarece, până în prezent, nicio metodă nu a făcut dovada unei eficacități constante.
Este foarte important ca persoana acufenică să evite tăcerea, principalul inamic ce face să fie percepute țiuiturile.
Pentru că este posibil ca zgomotele permanente din ureche să nu vă lase să dormiți, puteți să vă puneți pe fundal un CD cu sonor de ciripit de păsărele, zgomot de valuri sau puteți dormi pe o pernă muzicală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8005 secunde