Leziunile fantomă chiar afectează sănătatea copiilor

100
Leziunile fantomă chiar afectează sănătatea copiilor - leziuni1-1652702995.jpg

Articole de la același autor

Câteodată, cei mici suferă de dureri care îi împiedică să-și continue activitățile sportive, chiar și atunci când nu există nicio problemă fizică reală. Ce se întâmplă, de fapt? Ei se confruntă cu așa-zisele leziuni fantomă, cărora trebuie să le facă neapărat față. Potrivit dr. Cosmina Ștefan, înainte de toate, este necesar să știți că practicarea exercițiilor fizice este benefică pentru copii, deci lăsați-i să facă mișcare. Cu toate acestea, atunci când o componentă excesiv de competitivă este asociată cu aceasta, poate genera stres care duce la ceea ce este cunoscut sub numele de leziunile fantomă la copii. Acestea nu sunt altceva decât manifestarea unei presiuni psihologice care nu poate fi înfruntată și este somatizată.

De exemplu, unii copii se plâng că au dureri de cap puternice înainte de a merge la școală când sunt hărțuiți sau raportează o durere majoră de stomac înainte de un examen important. Aceste dureri și simptome fizice pentru care nu se poate găsi o explicație organică apar și în cazul leziunilor fantomă, doar că declanșatorul este presiunea derivată din sport. De foarte multe ori, leziunile fantomă la copii sunt dureri corporale sau dureri similare cu ceea ce ar provoca o accidentare sportivă, dar fără nicio componentă fizică.

Astfel, copiii pot simți dureri la gleznă, braț sau picior (apare adesea la extremități) sau au dificultăți de mișcare, dar un examen medical dezvăluie că nu există nicio vătămare. Această durere fantomă se dezvoltă cronic sau acut (mai ales înainte de meciuri sau antrenament). Pe scurt, copilul nu simulează rănirea și nu inventează nimic, ci el chiar simte durere. Medicii sunt de părere că originea disconfortului este presiunea excesivă la care este supus copilul în raport cu practica sportivă. Altfel spus, o competiție acerbă, o presiune foarte mare din partea antrenorului sau așteptările prea mari ale părinților pot duce copilul într-o situație de nesuportat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.707 secunde