Cu toate că uneori sunt șanse să vă pierdeți mirosul din cauza unei răceli, dacă situația persistă, trebuie să mergeți la medic deoarece poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave. Care este legătura dintre simțul mirosului și sănătate? Cu siguranță nu știați că acest simț este ca un detector de posibile boli. Medicii consideră că a nu simți mirosurile ar putea fi un indiciu al stadiilor incipiente ale bolii Alzheimer, boală care afectează creierul și neuronii. În primul rând, distruge acele celule cruciale pentru simțul mirosului. Apoi, nivelurile ridicate de amiloid, o proteină găsită în creier, indică boala Alzheimer.
Prin urmare, ar trebui să știți dacă mirosul vostru este afectat, dar nu din cauza unei răceli sau alergii. De asemenea, primele simptome ale bolii Parkinson sunt pierderea mirosului și incapacitatea de a recunoaște anumite arome. Această scădere a capacității olfactive, fie parțial, fie în totalitate, este rezultatul proceselor chimice ale creierului. În aceste cazuri, principalul vinovat este scăderea numărului celulelor producătoare de dopamină. Aceasta este substanța chimică produsă de celulele nervoase care asigură comunicarea cu restul creierului, în special cu zona care controlează mișcarea. Testul de miros poate servi ca un avertisment pentru persoanele cu antecedente familiale de Parkinson.
Unii oameni pot experimenta halucinații olfactive scurte în care percep arome puternice, cum ar fi cea de pește. Acest lucru relevă faptul că unele mirosuri, de obicei puternice sau neplăcute, pot fi o indicație a unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord. Totodată, simțul mirosului este legat și de migrene. De fapt, mirosul în sine este un factor declanșator pentru migrene, ceea ce face ca parfumurile să fie al doilea cel mai frecvent factor care cauzează dureri de cap.