Lupusul, boala care condamnă pacienții la o viață chinuitoare

453
2
Lupusul, boala care condamnă pacienții la o viață chinuitoare - lupusuloboala-1399560290.jpg

Articole de la același autor

Imprevizibilă și extrem de greu de controlat, lupusul este o afecțiune genetică ce se manifestă atât prin leziuni la nivelul pielii, cât și prin afectarea organelor interne ale pacienților, care, în cele mai multe dintre cazuri, se izolează și renunță la viața socială și profesională.

Potrivit statisticilor prezentate în cadrul Congresului Național de Reumatologie, 93% dintre pacienții cu lupus din România sunt femei aflate în jurul vârstei de 43 de ani, fapt pentru care, medicii susțin că apariția bolii este influențată și de o anumită categorie de hormoni. Boala poate apărea rapid, însă diagnosticarea ei exactă se realizează multidisciplinar. Motivul principal pentru care durata diagnosticării este atât de mare este reprezentat de faptul că simptomele bolii sunt foarte asemănătoare cu ale altor afecțiuni, precum boli de piele sau chiar tiroidită.

"Dramatic este că, boala poate fi declanșată la pacienți foarte tineri, cu vârste de până la 15-16 ani, cu stare de sănătate aparent bună, iar simptomele pot da peste cap toată viața bolnavului. Mai mult decât atât, pentru că în primă fază pacientul nu știe despre ce afecțiune este vorba, nici psihologic nu este mai bine. De altfel, manifestările clinice sunt extrem de variate și au un debut exploziv, care se prezintă prin artrită sau afectare cutanată. Semnele generale sunt aproape întotdeauna prezente în perioadele de activitate a bolii: astenie, febră și scădere ponderală. Erupțiile cutanate se manifestă similar urticariei, și deci, boala poate fi confundată cu ușurință", a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar medicină de familie.

Excesul de medicamente, un factor de risc

Deși excesul de medicamente poate produce o serie de probleme, indiferent de boală, pacienții care suferă de lupus sunt supuși unui risc dublu. "Chiar dacă boala are o rădăcină genetică, se pot lua în calcul și factorii externi, care influențează puseele: stresul, razele ultraviolete sau fumatul. O serie de medicamente pot determina lupusul medicamentos, astfel că, pacienții care dezvoltă această formă de boală trebuie să evite consumul de medicamente fără prescripție medicală", mai spune medicul.

Sarcinile trebuie evitate

Medicii spun că, în cazul bolnavilor de lupus trebuie evitate infecțiile virale, expunerea la soare, imunizările, transfuziile de sânge, contraceptivele și dispozitivele intrauterine. Pe lângă toate acestea, femeile care suferă de lupus trebuie să evite sarcina, mai ales dacă boala a afectat deja inima, rinichii sau a produs afectarea neurologică.

În fiecare an, pe 10 mai, în Ro-mânia este marcată ziua mondială a lupusului, moment în care, medici și pacienți, se întâlnesc pentru a discuta despre importanța depistării bolii, dar și pentru ca bolnavii să înțeleagă mai bine boala și modul în care îi afectează atât fizic, cât și psihic.


Comentează știrea

sale hermes
5 iunie 2014
sale hermes

how to spot fake hermes bearn wallet Stiri Sănătate : Lupusul, boala care condamnă pacienții la o viață chinuitoare | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online sale hermes http://www.tvedvand.dk/hermes-bags-sverige-sale-hermes-1557.aspx

MBT Panda Shoes
8 iunie 2014
MBT Panda Shoes

Keyword Stiri Sănătate : Lupusul, boala care condamnă pacienții la o viață chinuitoare | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Panda Shoes http://www.dnsalbarsha.com/mbt-shoes/women-s-mbt-shoes.asp

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Cârceii, semn de boală?
Pagina a fost generata in 0.5677 secunde