Mâncarea nesănătoasă creează dependență precum drogurile

216
Mâncarea nesănătoasă creează dependență precum drogurile - dependenta-1697631212.jpeg

Articole de la același autor

La fel cum heroina, cocaina sau nicotina creează dependență, aceleași efecte le poate avea și mâncarea nesănătoasă. Medicii au ajuns la concluzia că, în momentul de față, una din zece persoane este dependentă de alimente ultraprocesate.

Deși alimentele din categoria menționată, cum ar fi înghețată, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele și altele, au fost legate de afecțiuni precum cancer, suferință psihologică sau chiar moarte prematură, acestea rămân în preferințele oamenilor maturi. Cercetătorii au luat în calcul criterii precum consumul incontrolabil și excesiv, pofta de mâncare, nerenunțarea la astfel de alimente în ciuda efectelor negative asupra sănătății.

„Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să aibă un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente”, explică Ashely Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan.

Dependența alimentară pare să fie legată de produsele nesănătoase. Nu se știe, însă, de ce ne este atât de greu să renunțăm la ele. Unii experți susțin că nu este vorba de un singur ingredient pe care să-l conțină alimentele menționate, cum ar fi nicotina în cazul țigărilor. Dependența ar fi mai degrabă legată de contraindicațiile multiple. Alimentele ultraprocesate conțin valori mari atât de carbohidrați, cât și de grăsimi, spre deosebire de alimentele naturale.

Totodată, analizele experților au arătat deja cât de greu este să renunțăm la aceste alimente, mai ales că alternativele sănătoase nu ni se mai par atât de atrăgătoare. De altfel, consumul de înghețată, chips-uri, biscuiți și altele duce la o creștere rapidă a nivelului de dopamină. Creșterea dopaminei este urmată de o scădere bruscă, de aici și pofta continuă pentru astfel de alimente, asemănătoare cu cea a persoanelor dependente de alcool sau droguri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4842 secunde