Mâncarea nesănătoasă creează dependență precum drogurile
216
Articole de la același autor
Boala Parkinson ar putea avea originea în intestin
05 Septembrie 2023
Fructele în exces pot dăuna. Iată care este porția corectă
10 Octombrie 2023
Trigliceridele, valori normale și afecțiuni posibile
13 Octombrie 2023
Nu este recomandat să beți apă din sticle de plastic!
10 Octombrie 2023
Dacă bănuiești că ai alergie la ambrozie, vizitează medicul!
22 August 2023
Binecunoscutul „roșu în gât” nu se tratează cu antibiotice
20 August 2023
La fel cum heroina, cocaina sau nicotina creează dependență, aceleași efecte le poate avea și mâncarea nesănătoasă. Medicii au ajuns la concluzia că, în momentul de față, una din zece persoane este dependentă de alimente ultraprocesate.
Deși alimentele din categoria menționată, cum ar fi înghețată, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele și altele, au fost legate de afecțiuni precum cancer, suferință psihologică sau chiar moarte prematură, acestea rămân în preferințele oamenilor maturi. Cercetătorii au luat în calcul criterii precum consumul incontrolabil și excesiv, pofta de mâncare, nerenunțarea la astfel de alimente în ciuda efectelor negative asupra sănătății.
„Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să aibă un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente”, explică Ashely Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan.
Dependența alimentară pare să fie legată de produsele nesănătoase. Nu se știe, însă, de ce ne este atât de greu să renunțăm la ele. Unii experți susțin că nu este vorba de un singur ingredient pe care să-l conțină alimentele menționate, cum ar fi nicotina în cazul țigărilor. Dependența ar fi mai degrabă legată de contraindicațiile multiple. Alimentele ultraprocesate conțin valori mari atât de carbohidrați, cât și de grăsimi, spre deosebire de alimentele naturale.
Totodată, analizele experților au arătat deja cât de greu este să renunțăm la aceste alimente, mai ales că alternativele sănătoase nu ni se mai par atât de atrăgătoare. De altfel, consumul de înghețată, chips-uri, biscuiți și altele duce la o creștere rapidă a nivelului de dopamină. Creșterea dopaminei este urmată de o scădere bruscă, de aici și pofta continuă pentru astfel de alimente, asemănătoare cu cea a persoanelor dependente de alcool sau droguri.
Deși alimentele din categoria menționată, cum ar fi înghețată, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele și altele, au fost legate de afecțiuni precum cancer, suferință psihologică sau chiar moarte prematură, acestea rămân în preferințele oamenilor maturi. Cercetătorii au luat în calcul criterii precum consumul incontrolabil și excesiv, pofta de mâncare, nerenunțarea la astfel de alimente în ciuda efectelor negative asupra sănătății.
„Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să aibă un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente”, explică Ashely Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan.
Dependența alimentară pare să fie legată de produsele nesănătoase. Nu se știe, însă, de ce ne este atât de greu să renunțăm la ele. Unii experți susțin că nu este vorba de un singur ingredient pe care să-l conțină alimentele menționate, cum ar fi nicotina în cazul țigărilor. Dependența ar fi mai degrabă legată de contraindicațiile multiple. Alimentele ultraprocesate conțin valori mari atât de carbohidrați, cât și de grăsimi, spre deosebire de alimentele naturale.
Totodată, analizele experților au arătat deja cât de greu este să renunțăm la aceste alimente, mai ales că alternativele sănătoase nu ni se mai par atât de atrăgătoare. De altfel, consumul de înghețată, chips-uri, biscuiți și altele duce la o creștere rapidă a nivelului de dopamină. Creșterea dopaminei este urmată de o scădere bruscă, de aici și pofta continuă pentru astfel de alimente, asemănătoare cu cea a persoanelor dependente de alcool sau droguri.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 01 Mai 2023
Luni, 21 August 2023
Vineri, 15 Aprilie 2022
Marţi, 15 Februarie 2022
Duminică, 19 Septembrie 2021
Vineri, 10 Septembrie 2021
Duminică, 17 Ianuarie 2021
Sâmbătă, 30 Mai 2020
Vineri, 08 Mai 2020
Sâmbătă, 14 Martie 2020