Medicii se pregătesc de grevă generală: "Ne-a ajuns să muncim pentru nimic!"

729
12

Articole de la același autor

Sănătatea e în pragul colapsului, iar medicii sunt tot mai hotărâți să continue protestele. Mai mult, ei susțin că, dacă până pe 28 noiembrie nu vor avea semnale pozitive din partea Ministerului Sănătății, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

"Pe 28 vom declara greva generală"

"Stăm pe un butoi de pulbere", susțin medicii constănțeni care au participat ieri la greva de avertisment de pe holurile Spitalului Județean Constanța. Aceștia și-au încetat activitatea pentru două ore în semn de protest față de situația din sistemul sanitar: salarii prea mici și condiții improprii de muncă.

Greva de avertisment care a avut loc între 8,00 și 10,00 a fost făcută respectându-se legalitatea. Adică, o treime din personal a lucrat, iar restul și-a manifestat nemulțumirea față de problemele din sistemul sanitar. Negocierile cu Ministerul Sănătății continuă, ele au fost deblocate pe 21 noiembrie, au continuat și vineri și sâmbătă și dacă nu se va ajunge la rezultate palpabile, din data de 28 noiembrie vom declara greva gene-rală. La ultima discuție cu ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu am început negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, au retrimis memorandumul către Ministerul de Finanțe pentru deblocarea a 1282 de posturi medicale pentru că suntem în deficit mare de personal și pe majorarea bugetului și am început să negociem. La acțiunea de astăzi au participat și medici și asistenți dar în centrul atenției noastre este pacientul. Până pe 28 toată lumea își va desfășura activitatea conform programului normal", a declarat președintele sindicatului Sanitas Constanța, Nicu Manea.

"Stăm pe un butoi de pulbere"

Cadrele medicale care au luat parte la greva de avertisment susțin că, situația a devenit atât de tensionată din cauza neajunsurilor cu care se confruntă în fiecare zi de muncă, atât medicii cât și pacienții.

"Stăm pe un butoi de pulbere și cred că se va ajunge până la greva generală pentru că nu am primit nimic concret. Nu ne putem baza pe false promisiuni și pe nu știu câte negocieri. Ne-a cam ajuns să muncim pentru nimic și în niște condiții cum sunt în spitalele în care lucrăm", susține o asistentă.

De altfel, toate cadrele medicale sunt revoltate din cauza situației și spun că, sistemul nu doar suferă de subfinanțare, ci și de indiferență față de niște probleme atât de grave.

"Noi muncim cu prețul vieții și al sănătății noastre pentru că nu e ușor să stai toată noaptea în gardă și a doua zi până la prânz și apoi să repeți garda. Plus că ne-am săturat să le scriem rețete pacienților pe bilețele și să îi trimitem fuga la farmacie pentru că nu le mai putem asigura niciun fel de tratament. Unii nu au posibilitatea, iar să te duci să-ți cumperi singur tratamentul fiind internat în spital nu este o soluție, iar pacientul găsește «țapul ispășitor în medic» și nu în sistem. Înainte aveam picături și tratamente, iar acum am ajuns ca fiecare medic să își pună deoparte casoleta cu tratamente ca să păstrăm și să tratăm cât mai mulți pacienți. Trăim până la urmă cu un sentiment extrem de apăsător, gândindu-ne că pacienții deja ne cunosc de atâta vreme și au problemele pe care le au și noi trebuie să le cerem să mai cumpere și tratamentul. Nu știm cum să facem mai multă economie la tot ce avem în spital și asta în condițiile în care sunt atât de mulți oameni care reprezintă mari urgențe.

Ca să nu mai vorbim că nu se diferențiază în niciun fel un medic cu experiență de ani de zile și unul care abia și-a început cariera. Reprezentanții din Ministerul Sănătății au și câte 20000 de euro salariile, iar noi muncim pe te miri ce", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Județean Constanța.

Pe de altă parte, medicii din cadrul Spitalului Militar de Urgență "Alexandru Gafencu" Constanța susțin că, deși nu au voie să participe la niciun fel de proteste prin prisma menirii instituției în care sunt angajați, susțin demersurile colegilor lor din alte spitale. "Eu nu pot să ies în stradă alături de colegii din alte spitale pentru că mă obligă situația, pentru că lucrez într-un spital militar, însă cred că sistemul de sănătate este la pământ și că trebuie luate măsuri în cel mai scurt timp", a declarat dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Militar de urgență "Alexandru Gafencu".

Cât privește declanșarea grevei generale programată de medici pentru 28 noiembrie, reprezentanții Sanitas susțin că așteaptă ca instanța să de-a verdictul în privința legalității acestui demers.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
26 noiembrie 2013
x

De multe ori am avut neplacerea sa intru in spitale, ca pacient sau insotitor, am constatat cu mare dezamagire ca pentru multi aceia care nu aveau posibilitati materiale pentru a lasa personalului o atentie, nu se manifesta nici cea mai mica umilinta pentru durerea lor fizica SI NU MI SE PARE NORMAL ! Sa vezi o gravida agonizand de durere, lasata cu orele in travaliu doar pentru ca nu avea de unde sau prin cine sa dea șpagă, este cel putin inuman. Au depus un juramant, unii degeaba. Sunt si medici jos palaria, la fel si asistente, doar ca prea putini ca sa poata spala fata murdara a sistemului. Dar cu siguranta la greva vor participa si unii si ceilati.

fery
26 noiembrie 2013
vu meritati nimic

nu meritati nimic ...asteptati numai spaga ...aveti salari destul de mari......eu am minim pe economie si nu ma plang.....

ct
26 noiembrie 2013
spaga...

crede cineva, ca , daca le maresc de 10 ori salariile, de a doua zi nu mai cer spaga? aiurea, ramane la fel...nici portarul spitalului nu sta in salar, dar restul jigodiilor in halate albe... nu e nimic mai josnic pe lume, decat sa exploatezi suferinta umana, asa cum fac astia din spitale ! pacat ca nu se fac flagrante zilnic, ca e de unde....doar bagati la inchisoare se potolesc!

Vona
26 noiembrie 2013
Solidari cu medicii!

Da,medicii ar trebui sa aiba salarii bune,de fapt toti cei care muncesc ar trebui sa traiasca decent. In Romania,in ultimii ani s-a reusit exact ce doreau spurcatii nostrii conducatori,adica asmutirea categoriilor sociale unele impotriva altora.E mizerabila situatia in care se dusmanesc romanii intre ei,pentru diferente de salarii lunare care afara echivaleaza cu ciubucul lasat la carciuma!Romanii au preturi occidentale si sunt vanduti ieftin,au salarii simbolice si in loc sa iasa in strada toti,sa schimbe total conducerea inepta,se consuma intre ei ca dobitocii din specii diferite.Da,medicii merita salarii mari,ca si ceilalti care au muncit cu adevarat! Iar tu,fery si cel de la nr.3,va doresc sanatate multa la cap si la ficati,de unde scoateti ura aia clar bolnava si inutila!

Dr.Mengele
26 noiembrie 2013
Sistemul ticalosit

Eu nu vreau sa ma cert cu personalul medical si nici cu bolnavii.Parerea mea este ca si unii si altii sunt victimile sistemului ticalosit,sistem cladit de lampasii bolsevicului Ilici.Pentru ca am pomenit de SISTEMUL TICALOSIT vreau sa va aduc trei dovezi: 1-Cand "talpa tarii"(primarul) a cerut majorarea lefurilor, Dragnea a fost de acord.In 2014 salariile primarilor se vor majora.Daca baroni nu avem,nimic nu e.Stirea asta a trecut aproape neobservata,a aparut undeva in subsolul ziarelor/ziarului Cuget Liber si nu au existat comentarii.Toata lumea a fost multumita.2-Directorii numiti de PSD la carma institutiilor si regiilor statului vor avea salarii de pana la 600.000.000 lei vechi.Stirea asta a trecut si ea neobservata.Nimeni nu comenteaza. si 3-In martie 2012 Ponta a declarat:"Marirea salariilor bugetarilor e o pacaleala.Oricum le vom taia in 2013 " Uite ca Cezarul Bolsevic s-a tinut de cuvant.

pacient
26 noiembrie 2013
bani

pai este "normal" sa aiba salarii mari aia din minister pt ca ei gandesc cu curu nu cu capul si fac hemoroizi care se duc la cap si au devenit handicapati dar daia smecheri ,ponta si guvernul fac pe prostii si le merg bine asta e si interesul sa ne bage cat mai mult tara in rahat de sanatate nu se mai pune- In Cta ne-a bagat in rahat Mazare si Nicusor ei sunt stapanii -romanul este las si incet incet si prost, inghite orice- constantenii isi merita soarta mai rau va trebuie- asta ati votat

sf. dracu
26 noiembrie 2013
fara numar

5u63t1 pu74 dragi medici

maria
26 noiembrie 2013
hahalere in halate albe

toti romanii merita salarii mai mari, NU doar bugetarii ( 60-70% ar trebui concediati,sunt incompetenti,in sistemul privat nu ar rezista 2 luni) dar daca atat poate guvernul,de ce sa sufere pacientii? faceti greva japoneza,aveti sindicate,sa se duca la Buc, sa se "bata " pt voi... cea mai mare tampenie, e replica doctorilor cu " de ce mi-am tocit coatele 6 ani in facultate" ... adica noi ,prostii de platim taxe si impozite din care ia tinut statul gratis in facultate, suntem obligati sa ii sustinem gratuit, de parca au facut medicina siliti cu pistolul la cap ! daca sunt capabili sa plece in UE,dar sa plateasca scolarizarea inapoi statului ! auzi mai asistenta/infirmiera de la commentul nr 4 ?

Ilie
26 noiembrie 2013
Scarbe in halate albe

Niciun cadru medical nu merita marire de salariu. Ei sub o forma sau alta castiga destul. Pensionarilor ar trebui sa li se mareasca pensile. 90% din cei care lucreaza in spitale,nu misca un deget daca nu le dai atentie. Cine considera ca medicii merita marire,fie nu au avut treaba prin spital,fie nu cunosc situatia pacientilor care nu au avut sa dea spaga la doctor,iar in acest fel nu au fost tratati corespunzator. Cei care sustineti medicii,veti trai pe propria piele cand veti ajunge pacientii acestor medici.

Ilie
26 noiembrie 2013
Bine spus

Foarte buna observatie.

Răspuns la: x
Adăugat de : noni, 26 noiembrie 2013
De multe ori am avut neplacerea sa intru in spitale, ca pacient sau insotitor, am constatat cu mare dezamagire ca pentru multi aceia care nu aveau...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Medicii intră luni în grevă de avertisment
Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : "Nu ne rămâne decât o soluție: greva!"
Pagina a fost generata in 1.287 secunde