Reforma din sistemul sanitar

"Medicii trebuie să fie motivați în funcție de performanțe!"

245
1

Articole de la același autor

Constanța a fost, ieri, gazda dezbaterilor publice pe tema reformei din sistemul sanitar. Evenimentul a reunit reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai spitalelor din Constanța, Brăila, Vrancea, Tulcea și Buzău, care au pus în discuție legea malpraxisului, salarizarea medicilor, dar și pachetul de bază de servicii medicale. 

Ieri, Constanța a reunit reprezentanți din sistemul sanitar local, dar și ai Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a face o dezbatere publică asupra celor mai apăsătoare probleme din sistemul sanitar românesc. În cadrul dezbaterii, au fost atinse teme ca legea malpraxisului sau salarizarea medicilor în funcție de performanțe.

"Reforma din sistemul sanitar trebuie să se axeze pe un pachet de servicii medicale de bază care să fie asigurat atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați, dar și pe servicii de prevenție, servicii de urgență, programe naționale, servicii de medicină de familie care ar urma să fie însoțite obligatoriu de un pachet suplimentar de servicii medicale din asigurările medicale private de sănătate", a declarat Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

"Fiecare caz de malpraxis trebuie rezolvat în maxim șase luni"

Cât privește legea malpraxisului, ministrul Sănătății a ținut să precizeze faptul că aceasta încă este la nivel de discuții, însă este cert faptul că necesită schimbări.

"După ce va fi pusă la punct, noua lege a malpraxisului ar trebui să răspundă unei cerințe extrem de importante: fiecare caz de malpraxis trebuie rezolvat în maximum șase luni, iar legea trebuie să îi despăgubească pe pacienți", a explicat ministrul.

Ce probleme sunt la Constanța

Reprezentanții sistemului sanitar constănțean prezenți la eveniment au explicat care sunt problemele ce se regăsesc în spitalele sau instituțiile medicale din județ și au propus soluții.

"În ceea ce privește salarizarea medicilor, cred că aceasta ar trebui să rămână la latitudinea spitalelor, și nu a Ministerului Sănătății. Mai mult, consider că medicii ar trebui să fie motivați în funcție de performanțe.

Cât privește deblocarea activității spitalului, trebuie înființate centre de permanență la care pacienții să se poată îndrepta atunci când cabinetele de familie nu sunt deschise. Iar acestea nu sunt deschise, de exemplu, în week-end", a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Dănuț Căpățână.

Dr. Constantin Tica, șeful secției de chirurgie pediatrică din cadrul Spitalului Județean, susține că "spitalele de copii din România sunt pe cale de dispariție, astfel că acest segment nu mai trebuie neglijat sub nicio formă de acum înainte".

"Sanatoriile de pe litoral nu trebuie să aibă statut de spitale"

Dr. Laura Maria Condur, directorul Sanatoriului Balnear și de recuperare Mangalia, susține că există o gravă problemă în ceea ce privește statutul sanatoriilor de pe litoral.

"Sanatoriile de pe litoral nu trebuie să fie asociate cu spitalele, astfel că viitoarele legi din sistemul sanitar nu pot avea același statut cu spitalele, pentru că serviciile medicale sunt total diferite", a declarat medicul.

Comentează știrea

ct
30 august 2013
medicii....

de ani de zile, toti platim cam tot cand aveam pe cineva pacient in spital...nu doar medicamentatia ba si spaga de zi cu zi, de la portar pana sus... buzunare fara fund si muuulta nesimtire + indiferenta, platite cu banii proprii,asta gasesti in spitale; se cunosc aceste lucruri,insa cand ati vazut ultima oara un halat alb condamnat definitiv? manager/ doctorasistenta/infirmiera... 80% cer de la obraz,jigodiile... la inchisoare nu ajung insa ! cati romani stiu bugetul unui spital? este ENORM !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7048 secunde