Ministrul Sănătății, anunț despre scutirea de taxă clawback pentru imunoglobulină și produse din plasmă și derivate

129
Ministrul Sănătății, anunț despre scutirea de taxă clawback pentru imunoglobulină și produse din plasmă și derivate - img5309sorinapintea1170x780-1562329750.jpg
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat vineri că va fi prelungit termenul privind scutirea de taxă clawback pentru imunoglobulină și produse din plasmă și derivate din plasmă.


"Cred că săptămâna trecută am finalizat actul normativ de prelungire a ordonanței care scutește clawback-ul la imunoglobulină și la produsele din plasmă și derivate. Știam foarte bine. Făcând analize, ne-am dat seama că nu putea rezolva problema dacă nu prelungim acel act normativ", a explicat Pintea, la Ministerul Sănătății.


Sorina Pintea a spus că pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență decizională, este publicat un proiect care prevede modul de formare a prețurilor la medicamente.


"La sfârșitul săptămânii trecute s-a ajuns la o concluzie privind această taxă. Practic, o înțelegere între marii jucători de pe piață, nu neapărat o înțelegere - o discuție care trebuie să echilibreze taxa de clawback și care ar putea duce la relaxarea acestei probleme. Dar nu este suficient. Ministerul Sănătății a publicat pe site în transparență decizională o notă, o modificare legislativă prin care propunem modalitatea de formare a prețului. Și acest lucru credem noi că va aduce o modificare pozitivă pentru piața de medicamente", a spus ministrul.


Potrivit Sorinei Pintea, nu numai România se confruntă cu lipsa unor medicamente, ci și alte state din Europa.


"Dacă de 9 ani, de exemplu, un citostatic are probleme comerciale în Europa și în acest moment îl găsesc sporadic doar în Olanda, nu pot să acuz statul român că nu face nimic. Aici chiar nu poate să facă. Există și un proces de birocratizare destul de avansat și funcționari care plimbă documente, dar lucrurile acestea încep să se rezolve. Sunt probleme pe care nu le are doar România. Săptămâna viitoare mă duc la o reuniune cu 11 miniștri ai sănătății din Grupul de la Valletta, se discută exact aceste aspect legate de accesul la medicamente. Nu este doar o problemă a României", a arătat ministrul.


Pintea a asigurat pacienții că Ministerul Sănătății face toate eforturile pentru a asigura medicamente.


"Vreau să îi asigur pe pacienții români că facem toate eforturile. Trebuie să avem grijă și de fabricile mici de medicamente, care, dacă nu luăm o soluție rapidă, s-ar putea să aibă probleme. De fapt, aceasta este problema, să putem asigura acces la medicamente scumpe și la medicamente ieftine", a spus Pintea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2405 secunde