Munca poate dăuna grav sănătății

3423
Munca poate dăuna grav sănătății - 1429d209311f30ca9e732c385f588636.jpg
Un proiect demarat de Sanitas își propune să îi facă pe români să conștientizeze că orele lucrate peste program, în condiții de stres sau zgomot nu le va aduce doar bani mai mulți, ci și o vizită obligatorie la medic.

Federația Sanitas și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali România derulează, în perioada august 2009 - iunie 2012, proiectul "Șanse egale și respect pentru femeia din societatea românească", în cadrul Programului European "Investește în oameni!". Unul dintre obiectivele centrale ale pro-iectului îl reprezintă promovarea culturii sănătății și a stilului de viață sănătos. Potrivit Cristinei Eftimescu, reprezentant al organizației, în cadrul campaniilor care vor fi organizate, se va atrage atenția asupra importanței efectuării controalelor medicale regulate, asupra efectelor dăunătoare ale tutunului și alcoolului în viața de zi cu zi, cât și asupra evitării condițiilor de muncă neadecvate.

Medicul trebuie vizitat periodic
Consultul medical este vital, atât pentru sănătatea întregii familii, cât și pentru carieră, atrag atenția reprezentanții Sanitas. "Consultând medicul, poți depista din timp apariția unei boli și poți evita astfel impactul acesteia asupra organismului. Cu cât este diagnosticată mai devreme o boală, cu atât vindecarea este mai rapidă", se arată în materialul promoțional al campaniei, realizat de federație. Totodată, Cristina Eftimescu a arătat că prevenția împotriva afecțiunilor începe cu respectarea unui stil de viață sănătos, prin evitarea consumului de tutun, de băuturi alcoolice, dar și prin menținerea unor condiții de muncă adecvate.

Românii - cei mai pesimiști angajați
În țara noastră, locul de muncă ales duce, în numeroase cazuri, la deteriorarea sănătății - au precizat reprezentanții Sanitas, citând din "Sondajul de opinie paneuro-pean privind sănătatea și locul de muncă", realizat de Agenția Europeană pentru Securitatea și Sănătatea în Muncă. "Sondajul realizat în statele membre UE indică faptul că românii sunt printre cei mai pesimiști angajați când vine vorba de îmbunătățirea condițiilor de muncă. Întrebați despre evoluția condițiilor de sănătate și securitate la locul de muncă în ultimii cinci ani, 40% dintre români au răspuns că acestea sunt mai rele, iar 14% consideră că sunt mult mai rele. De asemenea, 32% dintre români consideră că nu vor avea parte de condiții de muncă mai bune în viitorul apropiat", au afirmat cadrele medicale din cadrul Sanitas.
Având în vedere presiunea crizei economico-financiare, românii sunt dispuși să lucreze peste program, să accepte orice condiții de muncă și, de multe ori, cei aflați în căutarea unui job nu se interesează prea mult de condițiile de muncă, ci doar de salariul pe care îl vor primi.
"Mai bine bolnav decât șomer - acesta este crezul angajatului român. Pentru 70% dintre români, salariul este cel mai important aspect, în momentul în care trebuie să decidă asupra unui nou loc de muncă. Condițiile de securitate și sănătatea la locul de muncă nu îi interesează decât pe 16% dintre români, țara noastră înregistrând cel mai scăzut procentaj din acest punct de vedere, în condițiile în care media europeană este de 36%", a completat Cristina Eftimescu.

25% dintre români acuză dureri de spate
Atitudinea aceasta poate avea efecte nedorite asupra stării de sănătate, atât asupra fizicului, cât și a psihicului. Potrivit statisticilor realizate de instituțiile europene, 25% dintre angajații din întreaga UE suferă de dureri de spate, iar alte 23% acuză dureri musculare. Cauzele pot fi diverse, de la manipularea manuală a greutăților, la aplecări și răsuciri frecvente (în cazul celor care fac muncă fizică), dar și până la statul îndelungat la birou. Suprasolicitările duc, de asemenea, la stres - potrivit datelor statistice, 28% dintre salariații din Europa sunt afectați de stres. Dăunătoare sănătății sunt și zgomotul, temperatura sau condițiile de poluare de la locul de muncă.
Prin campaniile derulate, reprezentanții Sanitas vor să atragă atenția, atât angajatorilor, cât și angajaților, asupra importanței securității și sănătății la locul de muncă. În acest mod, sunt de părere membrii federației, se va micșora presiunea asupra sistemului sanitar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 15 Februarie 2010
Stire din Sănătate : Afinele - izvor de sănătate
Pagina a fost generata in 2.1375 secunde