Efectele adverse ale administrării pilulelor anticoncepționale

464
Efectele adverse ale administrării pilulelor anticoncepționale - b90b68a89274ab9b23e1c36872ca04ac.jpg
Una dintre cele mai utilizate metode anticoncepționale este contracepția orală combinată. Medicii atrag atenția că și pilulele contraceptive hormonale, ca orice medicament, pot avea efecte adverse. Apariția acestor efecte nu indică însă prezența unei boli, ele vor dispărea, de la sine, după primele două-trei luni de utilizare. Dacă persistă trebuie consultat medicul ginecolog.
r Creșterea în greutate - explicația științifică este că pilulele cu estrogen determină o retenție mai mare a apei în organism și duc la dezvoltarea unui țesut adipos mai gros. Soluția nu este renunțarea la pilulele anticoncepționale, ci acordarea unei atenții sporite alimentației. Pentru o dietă sănătoasă, femeia trebuie să bea doi litri de apă pe zi, să renunțe la dulciuri și la băuturile acidulate. Medicii ginecologi atenționează că sunt foarte rare situațiile când pilulele anticoncepționale duc la modificarea greutății corporale.
r Sângerări neregulate - cauza sângerării vaginale neregulate poate fi ingerarea pilulelor anticoncepționale la ore diferite, uitarea administrării pastilelor, când apar fluctuații ale nivelurilor hormonale. Sângerările neregulate, între menstruații, pot fi ușoare (apar mici pete) sau abundente și apar, în general, în primele luni de administrare a anticoncepționalelor. Dacă persistă, este indicat să fie consultat medicul, căci pot fi indiciu pentru diverse afecțiuni, precum disfuncții menstruale, infecții vaginale, tumori, cancer al uterului, cervixului sau vaginului, traumatisme, avort spontan etc.
r Dureri de sâni - majoritatea femeilor resimt, în perioada premenstruală, dureri de sâni, dar sunt numeroase reprezentante ale sexului frumos care se plâng de tensiuni mamare pe tot parcursul lunii. Cauza este dezechilibrul hormonal, dintre estrogenii și progesteronul din pilulele contraceptive.
Femeile mai pot resimți dureri de cap, greață și vărsături. Faptul că sunt prezente simptomele respective nu înseamnă că femeia trebuie să renunțe la pilulele anticoncepționale, ci să consulte medicul ginecolog și să se asigure că respectă indicațiile de utilizare, respectiv ingerarea pilulelor la ore fixe, în fiecare zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Februarie 2010
Stire din Sănătate : Munca poate dăuna grav sănătății
Luni, 15 Februarie 2010
Stire din Sănătate : Afinele - izvor de sănătate
Pagina a fost generata in 1.6555 secunde