Nu lăsa insolația să-ți strice distracția! Ce trebuie să faci dacă ai stări de rău

148
Nu lăsa insolația să-ți strice distracția! Ce trebuie să faci dacă ai stări de rău - fondinsolatia-1657893495.rtf

Articole recomandate

Insolația este o stare patologică dobândită în urma expunerii prelungite la acțiunea razelor solare. Astfel, majoritatea cazurilor apar în această perioadă a anului, fiind caracterizate prin creșterea temperaturii corpului, amețeală, stare de leșin, dureri de cap. Potrivit medicului Sorina Melinte, putem distinge două stadii ale acestei stări patologice: epuizarea termică și insolația propriu-zisă.

De regulă, epuizarea din cauza temperaturilor ridicate se instalează în trepte, iar netratarea acesteia poate conduce la insolație. În cazul insolației se impun îngrijiri medicale urgențe, deoarece această poate fi și fatală în unele cazuri.

Având în vedere că această afecțiune se desfășoară în două stadii, vom analiza simptomele pentru epuizarea termică și simptomele insolației separat. În primul caz, se pot constata următoarele simptome: transpirație abundență, slăbiciune a corpului, stare de greață și amețeală, vărsături, leșin, piele rece și umedă, temperatura crescută a corpului (mai mică de 40.5° C), migrenă, senzație profundă de sete.

În al doilea caz, simptomele insolației și ale șocului termic diferă, precum urmează: lipsa transpirației, respirație rapidă, creșterea pulsului, stare de confuzie, amețeală, migrenă severă, convulsii, pierderea cunoștinței, piele cu un aspect uscat, roșie și fierbinte la atingere, temperatura corpului depășește 40.5 °C.

În ce constă primul ajutor

Dacă ai constatat că tu sau o altă persoană prezintă simptome de insolație, cere de urgență ajutor medical.

„Până la venirea ambulanței se poate recurge la mai multe măsuri. Persoana suferindă trebuie așezată la umbră sau într-o cameră răcoroasă. Desfă-i cureaua sau alte accesorii vestimentare ce pot afecta fluxul sângelui. Corpul trebuie așezat într-o poziție întinsă, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii. Stropește persoana cu apă sau pune-o într-o cadă cu apă călâie. De asemenea, este recomandat să bea frecvent lichide reci, cu înghițituri mici”, a explicat medicul de familie Sorina Melinte.



Ce poți face pentru a preveni insolația?


Când temperaturile din exterior depășesc temperaturile normale, poți lua următoarele măsuri de prevenție:

-Consumă abundent lichide, în special dacă practici activități fizice, chiar dacă nu îți este sete pe moment.

- Poartă haine deschise la culoare, din materiale ușoare și vaporoase (în, bumbac etc.).

- Poartă o pălărie de paie sau o șapcă.

- Nu participa la activități solicitante în orele cu temperaturi maxime din zi.

- Intră în casă sau stai la umbră dacă simți că te supraîncălzești. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3527 secunde