Numărul accidentelor vasculare la tineri s-a dublat! Puteți salva o viață daca știți ACESTE LUCRURI!

846
Numărul accidentelor vasculare la tineri s-a dublat! Puteți salva o viață daca știți ACESTE LUCRURI! - durerecap990x702-1554814015.jpg
Atenție. Numărul accidentelor vasculare la tineri s-a dublat. În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru ne prezintă, pe pagina sa de Facebook, câteva elemente importante:


"Formula FAST e cea care face diferența. Puteți salva o viață daca știți aceste semne de alarmă și ajungeți cât mai repede ( ideal în primele 3 ore!!!) la Urgența spitalului.

1. F (face=față): Față asimetrică sau gura căzută într-o parte atunci când e rugat să zâmbească.

2. A (arms=brațe): Asimetria ridicării brațelor (unul rămâne mai jos) atunci când îi cereți să le ridice simultan.

3. S (speech=vorbire): Spune cuvinte cu dificultate (dizartric) sau nu își găsește cuvintele (afazic) atunci când e rugat să rostească o propoziție scurtă.

4. T (time=timp): Timpul este decisiv! Rapiditatea intervenției este esențială. Sunați imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învățată în toate școlile din România împreună cu multe alte noțiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieți dar așteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

Rețineți:

1. Recunoșterea și terapia de urgență (!!! Ore) e vitală.

2. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații.

3. 2 din 3 pacienți nu recunosc semnele

4. Și mai puțin de 30% se prezintă la medic în primele 24 de ore.

5. Asta în condițiile în care AVC face tot mai multe victime în România.

6. 60.000 de români sunt sunt diagnosticați în fiecare an cu AVC.

7. Apare din ce în ce mai des la tineri ( chiar sub 30 de ani).

8. Nu mai este apanajul vârstelor înaintate.

9. Și a ajuns a doua cauză de mortalitate (depășit doar de bolile cardiovasculare).

10. Semnele/simptomele apar de regulă rapid.

11. Pot include: senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înlegere a cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizii.

12. Pot merge până la comă și stop cardiorespirator.

13. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.

Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulțirii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2178 secunde