Concurs O plimbare scurtă după masa de Paște vă scapă de vizita nedorită la medic

423

Articole de la același autor

Perioada Postului asigură o dezintoxicare a organismului, astfel că masa de Paște trebuie să reprezinte celebrarea Învierii Domnului, nu un prilej de agresare cu alimente grele și amestecate. Medicii atrag atenția că luarea unor măsuri ne scutesc de disconfortul de după sărbătorile pascale și, cel mai important, de un drum nedorit la spital.

Conform tradiției, românii sărbătoresc Paștele în familie, prilej pentru a se întâlni cu toții în jurul unei mese de pe care nu lipsesc ouăle roșii, drobul, ciorba și friptura de miel, cozonacii și băutura. "În general, avem tendința să mâncăm mult, apoi uităm să ne mișcăm și rămânem în fața mesei cu bunătăți și a televizoarelor", ne-a spus dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța. Acest mod de petrecere a Paștelui nu poate avea decât o consecință: luarea în greutate. De altfel, medicul constănțean a precizat că după sărbători, în general, luăm în greutate de la trei până la șase kilograme.
Specialiștii subliniază că în perioada Paștelui ar trebui să acordăm atenție modului în care consumăm alimentele, dar și gradului de stres psihic, activității fizice și orelor de somn pentru a asigura un echilibru al organismului.

Ceaiul fierbinte de plante ajută la digestie
Dr. Loti Popescu recomandă ca alimentele să nu fie consumate amestecat, ci să se respecte o ordine, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv. "Nu agresați stomacul și întreg sistemul digestiv dacă nu vă e foame. Dați timp alimentelor să fie digerate și țineți cont de faptul că mielul se digeră mai greu", a afirmat medicul. Dată fiind abundența meselor din perioada sărbătorilor pascale, este indicat ca la final să beți câte un ceai fierbinte de plante, care ajută la digestie.
Un aspect asupra căruia specialistul a pus accentul este evitarea somnului după masa de prânz. "Faceți mai bine o plimbare de 30 de minute sau de o oră. Dacă aportul de alimente depășește consumul energetic, kilogramele în plus vor apărea", a mai arătat dr. Popescu.

Paștele - sărbătoarea verdețurilor
Medicul mai atrage atenția că ne putem menține sănătatea și prin transformarea Paștelui într-o sărbătoare a legumelor și verdețurilor: "Profitați de această perioadă din an și mâncați mărar, pătrunjel, salată verde, ceapă, usturoi în cantități mari, pentru conținutul în vitamine și minerale, pentru acțiunea lor benefică de revitalizare a organismului". Băuturile carbogazoase ar trebui evitate, în favoarea apei, iar alcoolul "să fie un prilej de închinare și urări și nu un motiv de a regreta ulterior. Excesul de alcool crește presiunea arterială a sângelui, cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii, agresarea activității sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro - intestinale", a mai transmis medicul specialist.
Pentru a nu exista riscul să ajungeți la camera de gardă în zilele de sărbătoare, cuvintele de ordine ar trebui să fie liniștea sufletească, armonia și echilibrul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.979 secunde