Obezitatea poate fi rezolvată. Operaţiile bariatrice, un real ajutor

221
Obezitatea poate fi rezolvată. Operaţiile bariatrice, un real ajutor - fondobezitatea1-1660672626.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate, în întreaga lume, ea fiind considerată mai puțin o problemă de estetică și atrăgând după sine o mulțime de complicații medicale, dizabilități temporare sau permanente, un cost mare pentru întreaga societate și, nu în ultimul rând, scăderea duratei de viață.

Obezitatea este o boală în care se acumulează excesiv grăsime în organism, din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice ori, mai rar, din cauza unor dereglări metabolice. Specialiștii spun că aceasta este o boală cronică, condiționată genetic și un factor determinant major pentru o serie de boli asociate (diabet zaharat, hipertensiune arterială, probleme articulare, afecțiuni respiratorii). Potrivit dr. Mihai Hrițcu, chirurgia este considerată astăzi cel mai eficient tratament al obezității morbide. Odată cu scăderea ponderală, toate consecințele obezității (comorbiditățile) enumerate anterior se ameliorează. Mai mult decât atât, este posibilă vindecarea diabetului de tip II și a hipertensiunii arteriale, dispar problemele respiratorii și steatoza hepatică, scade riscul de cancer, prin diminuarea sau dispariția comorbidităților, ducând la creșterea bunăstării și a calității vieții pacienților. „Tehnicile operatorii care se adresează obezității sunt grupate sub denumirea de operații bariatrice, fiind realizate sub anestezie generală cu intubație oro-traheală. Tehnicile de chirurgie bariatrică influențează balanța echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutate convenabilă în circa 8-12 luni. Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică sunt minim invazive. Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacienții obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operați, dimensiunile inciziilor nefiind influențate de grosimea peretelui abdominal”, a explicat medicul.


În ceea ce priveşte durerea după operația laparoscopică, aceasta este minimă, fiind în concordanță cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Ca urmare, pacientul se mobilizează rapid, se ridică din pat la câteva ore după operație, în câteva zile se întoarce la domiciliu și în 12 săptămâni este complet integrat în mediul socio-profesional și familial.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.65 secunde