Obstrucția canalului lacrimal, boala nou-născuților și a vârstnicilor

2036
Obstrucția canalului lacrimal, boala nou-născuților și a vârstnicilor - d636a570e9dc6d962ffce7426b8b53ad.jpg
Obstrucția canalului lacrimal este o afecțiune la nivelul ochiului și apare atunci când,
din diferite cauze, acest canal se înfundă, iar lacrimile nu se mai pot scurge în cavitatea nazală.

Lacrimile se drenează în mod normal prin canale mici numite ducte lacrimale care pornesc de la globul ocular și ajung în piramida nazală. O obstrucție a ductului lacrimal apare când deschiderea canalului, care în mod normal permite lacrimilor să se dreneze, este blocată sau nu se deschide normal. Dacă un duct lacrimal rămâne obstruat, sacul lacrimal se umple cu lichid și devine tumefiat și inflamat și uneori se infectează.
Potrivit medicului Rodica Stoica, principala cauză a obstrucției canalului lacrimal poate fi infecția oculară sau infecția în zona nazală. Se consideră că obstrucția ductelor lacrimale apare la 30% dintre nou-născuți. Oricum, simptomele apar doar la 2% până la 4% din nou-născuți. Un canal lacrimal obstruat de la naștere este numit uneori obstrucție de canal nazo-lacrimal sau dacriostenoză. "Afecțiunea este mai frecventă la persoanele mai în vârstă și se observă printr-o revărsare a secrețiilor lacrimale înafara orbitei, pe obraji", precizează dr. Rodica Stoica.

Afecțiune congenitală la copii
La copii, cea mai frecventă cauză a unui canal lacrimal obstruat este imposibilitatea epiteliului sau a membranei care acoperă canalul lacrimal de a se deschide normal în nas, la scurtă vreme după naștere. Acest fenomen întrerupe drenajul normal al lacrimilor în canalele lacrimale.
Simptomele nu apar dacă blocajul se deschide singur înaintea primei secreții lacrimale a nou-născutului. În mod normal, lacrimile se produc începând cu primele zile după naștere până la câteva săptămâni.
Cauzele obstrucției de canal lacrimal la adulți sunt, de obicei, corelate cu o altă boală sau leziune a zonei implicate. De exemplu, o obstrucție de duct lacrimal poate rezulta prin îngroșarea epiteliului ce tapetează canalul lacrimal datorită unor structuri sau țesuturi anormal dezvoltate sau complicații ale unor intervenții chirurgicale la nivelul nasului sau în jurul acestuia. Aceste probleme apar mai frecvent după vârsta de 60 de ani decât la adultul tânăr.

Lăcrimare excesivă - primul simptom
De obicei, primul simptom al unei obstrucții lacrimale constă în lăcrimare excesivă cu un aspect de ochi umed până la lacrimi care curg pe obraz. Nou-născuții cu astfel de probleme prezintă, de obicei, simptome care apar în primele zile sau săptămâni de viață. Dacă apare infecția sistemului de drenare a secrețiilor lacrimale, poate apărea inflamația care include roșeață și edemul (umflarea) zonei din jurul ochiului sau a nasului. De asemenea, se poate observa o secreție de mucus galben în colțul ochiului și genele se pot lipi unele de altele. În cazuri severe, infecția poate include genele și zonele din jurul ochilor.
Simptomele unei obstrucții de canal lacrimal se pot accentua după o infecție a căilor respiratorii superioare, ca o răceală sau o sinuzită. În plus, simptomele pot fi mai evidente după o expunere la vânt sau temperaturi scăzute.

Igiena personală, principala măsură de prevenție
"Ca o primă măsură de prevenire, infecțiile din zona oculară pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igienă și spălarea cu regularitate a mâinilor. Fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosop personal, iar dezinfecția obiectelor sanitare trebuie să se facă în mod conștiincios și periodic", explică dr. Rodica
Stoica.
Înafară de tratamentul profilactic, cel curativ presupune toaleta oculară cu un dezinfectant ușor, cum ar fi un ceai de mușețel preparat mai concentrat. În cazul în care simptomele persistă sau nu se remit, prezentarea la medicul de familie este obligatorie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8163 secunde