Ochelarii - necesari și după operația de cataractă?
Articole de la același autor
Cataracta se formează în lentila ochiului - cristalinul - structura trans-parentă din spatele irisului (membrana colorată din jurul pupilei). Cristalinul focalizează lumina pe retină, membrană sensibilă la lumina care se află în partea din spate a ochiului și care convertește impulsurile în semnale nervoase pentru a produce imagini.
Încețoșarea cristalinului, asemănătoare cu murdărirea obiectivului unui aparat foto, se poate dezvolta la orice vârstă, dar apare mai ales la vârste înaintate.
"Majoritatea cataractelor sunt cauzate de o schimbare în compoziția chimică a cristalinului. Odată cu înaintarea în vârstă, compoziția cristalinului suferă schimbări, iar structura fibrelor de proteină se distruge. Unele fibre încep să se adune laolaltă, încețoșând mici zone ale cristalinului. În timp ce cataracta continuă să se dezvolte, încețoșarea devine mai densă și implică o parte din ce în ce mai mare a cristalinului", explică dr. Farah Constantin, medic primar oftalmolog în cadrul Alfa Oculus Medical.
Care sunt cauzele apariției bolii
Factorii care predispun la apariția bolii sunt: vârsta înaintată, îmbătrânirea (cataracta senilă), expunerea excesivă la raze ultraviolete (UV), și anume lumina naturală, expunerea artificială (saloane pentru bronzat artificial), diabetul zaharat, în special diabetul decompensat (cu valori mari ale glicemiei), alte boli oftalmologice - glaucomul (creșterea presiunii intraoculare), uveita cronică, retinita pigmentară (boala degenerativă a celulelor cu bastonașe și conuri de la nivelul retinei) sau dezlipirea de retină, tratamentul cronic cu corticosteroizi (medicamente antiinflamatorii puternice), vitrectomia (îndepărtarea lichidului din interiorul globului ocular), în special în rândul persoanelor de peste 50 de ani.
"Studiile arată ca peste 80% dintre persoanele care suferă o vitrectomie dezvoltă și cataractă într-un interval cuprins între șase luni și trei ani de la intervenția inițială; leziunile oculare - o cauză mai rară de cataractă întâlnită mai ales în rândul copiilor.
Factorii de risc includ: vârsta înaintată; etnia, cu un risc crescut în rândul nativilor americani și afro-americani; sexul feminin, cu toate că acest lucru nu este dovedit pentru toate tipurile de cataractă; istoricul familial (factorii genetici), în special în cazul persoanelor care suferă și de alte boli ereditare. Acestea au un risc de a dezvolta boala de până la 50%", mai spune medicul.
Când renunță pacienții la ochelari
Cristalinul artificial introdus în ochi trebuie să aibă un anumit număr de dioptrii și, pentru a se stabili care este acesta, se efectuează, înainte de operație, o măsurătoare numită biometrie.
"Pe baza acestei biometrii, medicul prescrie «rețeta» pentru cumpărarea cristalinului artificial. Referitor la ochelarii pentru distanță, este dificil de spus dinainte dacă veți mai purta sau nu ochelari. Acest lucru depinde de existența defectelor de ochelari înainte de operație, de eventualele erori de biometrie etc. În orice caz, dacă ați fost purtător de ochelari înainte de operație, lentila de la ochiul operat nu se va mai potrivi și după. Însă o nouă pereche se poate prescrie cel mai corect numai după vindecarea operației, după aproximativ o lună, în funcție de tehnica folosită. Dacă un ochi este operat de cataractă și celalalt nu, va exista probabil o diferență de dioptrii între cei doi ochi. Însă, medicul care vă urmărește va ști ce să facă și va putea prescrie ochelarii potriviți. În ceea ce privește subiectul ochelari pentru lucrul de aproape și pentru citit, aceștia sunt indispensabili", a completat dr. Constantin.