Palpitațiile, de la cădere de calciu la... stop cardiac!

529
Palpitațiile, de la cădere de calciu la... stop cardiac! - palpitatiiledrflorinstoiancardio-1441639527.jpg

Articole de la același autor

Alături de durerea toracică și oboseala la efort, palpitațiile sunt deseori motiv de prezentare la doctor, de la medicul de familie până la cardiolog. Medicii recomandă să luăm în serios palpitațiile pentru că ele pot trăda afecțiuni grave, până la stop cardiac.

"Întâi de toate, să spunem că inima, acest organ ce bate neîncetat o viață întreagă, cu o frecvență de 60 - 90 de bătăi pe minut, deci de aproape 5.000 de ori pe oră, mai mult de 100.000 de ori într-o zi, calculați dvs. într-o lună, într-un an… Așadar acest organ are, ca și substrat al muncii sale neobosite, activitate electrică ce presupune generarea impulsului electric de către un grup de celule, proprii cardiace, transmiterea acestor impulsuri în toată inima pe căi specializate, rezultatul fiind contracția și apoi relaxarea mușchiului cardiac. Ei bine, acest joc între contracție și relaxare este strâns legat de niște pompe speciale cu calciu, sodiu, potasiu si desigur, de curgerea sângelui la nivelul inimii și la nivelul întregului organism", explică dr. Florian Stoian, medic primar Medicină internă, specialist Cardiologie, șef secție medicală în cadrul Spitalului Privat MEDSTAR 2000.

Nod în gât și senzație de fluturare

Palpitațiile sunt descrise, de obicei, ca o senzație de gol, de fluturare, de bătăi puternice, însoțite de pauze sau de senzația de lipsă de aer, amețeli, transpirații, frică. Ele pot debuta din senin, fără un factor aparent declanșator, sau pot fi rezultatul unor patologii fie strict cardiace, fie boli în afara sistemului cardio-vascular, fie să nu aibă un substrat de boală organică.

"O categorie aparte de pacienți la care apar palpitații o reprezintă cei cu așa numitele «atacuri de panică», cei care suferă de anxietate, la care, brusc, numai gândul la un anumit lucru neplăcut din trecut, amintirea unor întâmplări cu impact sufletesc, le provoacă palpitații, senzație de «nod în gât», transpirații, amețeli, uneori chiar tendință de leșin", precizează medicul specialist.

Emoțiile și fricile cauzează palpitații

O altă cauză de palpitații o reprezintă sentimentul de frică, de la teama de necunoscut, de spații închise, teama de călătorie cu avionul, cu vaporul, frica de a face baie în mare de teama înecului, frica de a merge cu liftul, de a vedea oameni decedați, frica de păianjeni, șerpi, de vederea sângelui, inclusiv recoltarea de analize, teama de microbi, de tunete, de fulgere, cutremur și așa mai departe. De asemenea, consumul excesiv de cafea, nes, ceai negru, ciocolată, cola, fumatul, consumul de droguri, atât cele ușoare, dar mai ales cele considerate de mare risc, modificările în sânge ale potasiului, calciului, magneziului - atât scăderea, cât și creșterea, excesul de hormoni tiroidieni, febra, deshidratarea, hipoglicemia, pot produce creșterea frecvenței cardiace și apariția unor extrasistole resimțite sub forma unor palpitații. Chiar și femeile însărcinate pot dezvolta palpitații, provocate atât de la emoțiile din timpul sarcinii, cât și de la modificările fiziologice apărute de-a lungul celor nouă luni.

Electrocardiograma, principala metodă de diagnosticare

"Cheia diagnosticului o reprezintă în prima fază electrocardiograma, aceasta trebuind să fie efectuată în episod de palpitații. Este singura modalitate de a susține diagnosticul deoarece, pentru a trata corect, trebuie să știi, în primul rând, ce să tratezi. Practic, pacientul ar trebui să se adreseze oriunde există un cabinet medical, electrocardiograful fiind un aparat ce ar trebui să existe la nivel de investigație de bază oriunde", a mai spus dr. Florian Stoian.

Pentru informații și programări, puteți apela numerele de telefon 0241.638.251 sau 072-MEDSTAR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Cum te pregătești de o ecografie abdominală
Pagina a fost generata in 0.6264 secunde