Peste 5.100 de medici tineri în cursa pentru rezidențiat

373
5.130 de absolvenți ai universităților de medicină și farmacie au susținut, în cursul zilei de ieri, concursul de rezidențiat. Ei au concurat pe 3.505 locuri propuse de Ministerul Sănătății.
Cei mai mulți medici tineri, 4.318, s-au înscris pentru locurile și posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 701 au optat pentru locurile și postul din domeniul medicină dentară, iar restul de 111 vor susține specialitatea în farmacie.Pentru cele 469 posturi scoase la concurs în domeniul medical s-au înscris 383 candidați, iar pentru cele 52 posturi din domeniul farmacie sunt înscriși doar 2 candidați.
În sesiunea din 2010, dintre cele 3.505 locuri și posturi scoase la concurs, un număr de 2.740 sunt locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară și 69 pentru farmacie. La acestea se adaugă cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină și 52 posturi pentru farmacie.
Examenul a constat într-un test grilă cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Se caută specialiști
Pentru rezidențiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare domeniu.
Anul acesta, Ministerul Sănătății pune accent pe pregătirea medicilor specialiști. Este nevoie de mai mulți specialiști în spitalele din țară și din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de rezidențiat pentru 36 de specialități și eliminarea rezidențiatului cu durata de șapte ani.
"Atenția noastră se îndreaptă către medicii tineri și căutăm diverse soluții pentru a-i aduce mai repede în sistem și pentru a-i păstra aici. O măsură ar fi aceea a dreptului limitat de liberă practică sau cea a creșterii veniturilor medicilor tineri", a declarat ministrul Sănătății, Cseke Attila.

Drept limitat de practică
Ministerul Sănătății, în noul pachet legislativ care va fi definitivat în această perioadă, prevede introducerea dreptului limitat de practică pe anumite competențe stabilite de MS cu avizul Colegiului Medicilor din România. Tinerii absolvenți ai facultăților de medicină vor putea fi angajați după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secții, la UPU sau cabinetele medicilor de familie. Vor lucra sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură.
De asemenea, în noul pachet legislativ, Ministerul Sănătății pro-pune ca orice rezident, după trei ani, din anul al patrulea, să poată lucra cu competențe limitate. Pentru fiecare specialitate comi-siile de specialitate vor stabili competențe limitate.
Măsura va duce la reducerea deficitului de personal. De asemenea, medicul tânăr câștigă experiență direct în pregătirea profesională. Se vor forma profesioniști mai buni pentru sistem și aceștia vor fi responsabilizați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0046 secunde