Pietre la rinichi! Atenție la alimentație și la stilul de viață

269
Pietre la rinichi! Atenție la alimentație și la stilul de viață - pietrelarinichi3-1530000191.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, aproximativ una din zece persoane suferă de pietre la rinichi cel puțin o dată în viață. Mai mult decât atât, potrivit datelor Asociației Europene de Urologie, numărul celor care suferă de pe urma pietrelor la rinichi s-a dublat în ultima perioadă, aceasta fiind o consecință a stilului de viață tot mai sedentar. 


Specialiștii spun că boala apare din cauza formării de cristale, în cazul în care urina devine prea concentrată. Altfel spus, aproximativ 80% din calculi sunt compuși din calciu, în principal oxalat de calciu, 5% din acid uric, 2% din cistină, iar restul sunt din fosfat amoniomagnezian. Din acest motiv, deshidratarea este cea mai frecventă cauză de apariție a afecțiunii. 


Tocmai de aceea, durerea asociată cu pietrele la rinichi este foarte puternică și, de multe ori, bolnavii apelează la serviciul de urgență pentru tratament. Deși în majoritatea cazurilor pietrele se elimină singure și fără alte complicații, dacă nu se fac modificări în stilul de viață, acestea se vor forma din nou în cinci ani, la aproape 50% dintre cei care le-au avut.


În primul rând, pietrele la rinichi sau calculii renali sunt niște aglomerări de minerale, în special calciu și oxalat, care se acumulează în tractul urinar și rămân acolo. 


"În mod normal, substanțele din care este alcătuită urina împiedică formarea acestor cristale. Unele persoane dezvoltă pietre când în urina lor se acumulează cantități mai mari de substanțe ce favorizează formarea de cristale, așa cum este calciul și acidul uric, față de lichidul care le-ar putea dilua. Dacă piatra este destul de mare pentru a genera iritații sau un blocaj, apar dureri grave. Durerea se poate muta și modifica intensitatea pe măsură ce pietrele se deplasează", a declarat dr. Gianina Șotilă, medic specialist nefrolog. 


Aceasta a precizat că o persoană își poate da seama că suferă de această problemă atunci când are dureri în lateral și la spate, sub coaste, durere la urinare, senzație de greață și vomă, febră și frisoane, urină de culoare roz, roșie sau maronie. În același timp, bolnavul simte o nevoie accentuată de a urina. 


Medicul a mai spus că factorii de risc care duc la formarea pietrelor la rinichi sunt: aportul insuficient de calciu, consumul obsesiv al aceluiași tip de verdețuri, prea multă sare rafinată. La toate acestea se adaugă consumul insuficient de citrice și crudități, în general, dar și consumul exagerat de ceai negru, băuturile carbogazoase, abuzul de laxative, obezitatea și mai ales consumul unei cantități insuficiente de apă pe parcursul zilei. Pe de altă parte, există posibilitatea ca această litiaza renală să fie și o boală moștenită care poate apărea de-a lungul mai multor generații. 


Evitați excesul de sare! 


Drept urmare, evitați excesul de sare și limitați consumul de brânzeturi sărate, murături, afumături și mezeluri care pot conține cantități crescute de sare. Pentru a da savoare mâncărurilor, puteți înlocui sarea cu zeama de lămâie sau alte condimente. 
Totodată, nu uitați să consumați o cantitate optimă de proteine. Desigur, trebuie menționat și faptul că există și persoane care suferă de tensiune arterială mărită și care prezintă un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi, motiv pentru care se impune vizita la medicul specialist. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5322 secunde