Plămânii pot fi alterați de o igienă orală precară!

138
Plămânii pot fi alterați de o igienă orală precară! - spalatul-pe-dinti-1682265150.png

Articole de la același autor

Spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi aduce avantaje nu doar sănătății dentare, ci și a plămânilor. Studiile recente au concluzionat că bacteriile care generează boli parodontale pot ajunge în plămâni. Pot apărea, astfel, infecții respiratorii, bronșită, pneumonie sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Cum ajung aceste bacterii în plămâni?

Cavitatea orală conține foarte multe bacterii, cele mai periculoase fiind cele din sfera bolii parodontale, care ar putea fi aspirate în căile aeriene. Bacteriile provoacă o reacție exagerată a procesului inflamator, aceasta generând distrugerea țesutului conjunctiv. Tot acest proces poate duce și la apariția emfizemului pulmonar, afecțiune frecventă din categoria bolilor respiratorii. „Prin aspirarea acestor bacterii la nivelul tractului respirator, pot apărea diverse complicații, cum ar fi pneumonia. În plus, boala parodontală este în strânsă relație de cauzalitate cu bolile cardiovasculare – ateroscleroză, infarct miocardic – și diabet”, specifică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Persoanele cu imunitate scăzută se află în risc mai mare, acestea fiind predispuse la infecții respiratorii, iar încărcătura bacteriană este mare. Așadar, riscul apariției de infecții respiratorii și complicații asociate scade odată cu igienizarea cât mai corectă a dinților. Medicii recomandă, ca pași principali, periajul dinților de două ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare și consultul stomatologic odată la șase luni, pentru detartraj și alte lucrări necesare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6543 secunde