Povestea Centrului de Excelență Clinică HIV Constanța

721
1
Povestea Centrului de Excelență Clinică HIV Constanța - pozabaylor-1351009137.jpg

Articole de la același autor

Înființat acum 11 ani, în urma unui parteneriat între Colegiul de Medicină Baylor din Huston și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Centrul de Excelență Clinică HIV însumează un program unic de asistență medicală, psihologică și socială destinat persoanelor seropozitive din Constanța. 

În 2007, Centrul de Excelență Clinică HIV a primit recunoașterea internațională din partea Institutului Internațional de Medicină Pediatrică Baylor pentru rezultatele deosebite în îngrijirea copiilor seropozitivi, rezultate care au arătat sub 3% rata mortalității pe an, tot atunci primind titlul de centru de excelență. De altfel, centrul nu este doar o instituție medicală, ci și un centru de educație academică pentru profesioniști.

Povestea acestui parteneriat pentru viață a început din nevoia acută de a limita numărul de copii bolnavi, România fiind socotită ca țara cu cel mai mare număr de copii infectați cu HIV din toată Europa, număr care depășea cazurile întâlnite la adulți după 1989. Acest fenomen tulburător a fost declanșat prin transfuziile de sânge necontrolate și reutilizarea seringilor, utilizate pentru cazurile de subnutriți. Majoritatea acestor copii bolnavi erau în Constanța, fapt pentru care o echipă de medici de la Spitalul Municipal a început să facă primii pași în crearea unui centru care să implementeze servicii medicale specifice.

Primul medic care și-a luat acest angajament față de bolnavi a fost dr. Rodica Mătușa, care a făcut un apel către profesorul american Mark Kline, din Huston. Din acel moment, inițiativele și dorința de implicare au prins contur. Profesorul a atras fonduri pentru deschiderea centrului și a obținut medicamente pentru tratarea a 500 de copii, pe viață. Deși programul a primit finanțare și de la Ministerul Sănătății, prin Spitalul de Boli Infecțioase, centrul a primit donații de medicamente și consumabile sanitare de peste 32 de milioane de dolari din parteneriatul cu Baylor. Și în prezent, programele desfășurate în acest sens de fundație se ridică la suma de jumătate de milion de dolari anual.

Baylor testează gratuit în toată Dobrogea

"Pe lângă activitatea de testare HIV, Fundația Baylor testează gratuit hepatitele virale B și C, desfășurate în toată Dobrogea. În cadrul centrului, există și un program de consiliere și de testare gratuită și confidențială la care au avut acces 25.000 de persoane până în prezent. Consilierea prealabilă este un criteriu foarte important de care fundația ține cont, pentru că testarea fără acordul persoanei este ilegală în România. Un buletin de analize este realizat în maximum 40 de minute din momentul recoltării testelor, fapt care îmbunătățește calitatea serviciului medical. Dacă rezultatul este reactiv, bolnavul este trimis la ceilalți parteneri medicali locali pentru a primi îngrijiri medicale", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

"Copiii prețioși" se nasc la Centrul HIV

Două generații de copii s-au născut sănătoși datorită tratamentului și îngrijirii adecvate oferite de Baylor, deși mamele sunt purtătoare de HIV. Aceste generații sunt numite "copii prețioși". În cifre, 120 de copii s-au născut fără a purta virusul și doar doi au fost infectați. Programul include ajutor medical și consiliere psihosocială pentru tinerele însărcinate, vizite la domiciliu din partea echipei medicale și educație în ceea ce privește viața de mamă pentru beneficiarele proiectului.

De asemenea, se asigură monitorizarea aderenței la terapia antiretrovirală a mamei și controale medicale regulate, alături de suport material: hrana pentru femeile însărcinate și bebeluși, transport la clinică, produse de igienă pentru îngrijirea copilului, cheltuieli medicale, inclusiv medicamente, precum și clarificarea situației lor legale: actele nou-născutului, înscrierea la medicul de familie, înscrierea în programul de vaccinare.

Comentează știrea

andrei
7 noiembrie 2012
teste pe copii cu hiv

Toata europa isi testeaza inventiile pe copii din Constanta, doamna matusa isi spune clar, dacavrei tratament semneaza aici pentru asta asta asta, numai ea stie de ce accepta asa ceva, copii sunt inbuibati si chinuiti de asa zisele tratamente, copii sunt dusi la mec pentru un suc si o portie de cartofi de straini, asta ca o alinare la tratamentele aduse de ei

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3403 secunde