INCREDIBIL! Ce au descoperit arheologii constănțeni la Tropaeum Traiani. GALERIE FOTO

3569
2
O descoperire interesantă la care lucrează arheologii constănțeni este un domus roman descoperit în cetatea Tropaeum Traiani. Având în vedere că ne găsim la marginea imperiului, astfel de case ale lumii romane sunt rarități. Construcția a fost localizată de arheologi ca aparținând secolelor IV - VI d. H., momentul de ridicare corespunzând etapei de refacere a orașului din timpul lui Constantin cel Mare.

Domusul este locuința specifică nobililor romani (patricienii). Acestea respectau în epocă un anumit tipar (plan arhitectural și de compartimentare) observat de arheologi, în timp, la casele scoase la suprafață mai în centrul marelui imperiu. După începerea săpăturilor, arheologii constănțeni au constatat că și acesta respectă aceleași planuri, deși dimensiunile sunt ceva mai mici. Despre acest domus (care i-a inspirat și pe studenții Universității "Ovidius", și pe cei ai Universității Tehnice din Cluj, prezenți la Școala de vară CreatiVE, să refacă măcar virtual clădirea), ne-a povestit arheologul Gabriel Talmațchi, responsabilul de săpătură:

"Aveau multe dormitoare, cameră de zi, aveau atrium, unde presupunem, după indicații, că exista o statuie". Pe peretele din Nord, lângă intrare, proprietarii aveau, de o parte și de alta a intrării, două magazine. Pășind pragul, se trecea printr-un hol larg din care se intra în camerele dispuse pe stânga și pe dreapta. Din acest vestibulum, se intra în atrium, unde se pare că exista un pavaj marcat în colțuri de patru coloane în mijlocul căruia probabil se afla o statuie. Din atrium se intra în studio, apoi traversând un portic (o galerie delimitată de coloane pe o parte), printre coloane, se intra în grădina interioară (peristilio). Iar din galerii se intra în alte camere cu vedere la grădină. După cantitățile de piatră, țiglă și olană găsite până acum, se pare că domusul avea și etaj, care, foarte probabil, a fost din piatră, nu din lemn.

"Față de alte construcții descoperite mai spre Roma, chiar dacă respectă planurile, domusul nostru e mai mic. Poate din cauză că ne aflăm la marginea imperiului", explică arheologul. "Și după zona în care se află, e o clădire importantă. E o zonă centrală, aproape de intersecția a două străzi principale. E aproape de Poarta de Sud a cetății, iar pe unul din drumurile care trec pe lângă ea - prin fața celor două magazine - la un moment dat accesul carelor a fost blocat permițându-se doar accesul pietonal". La concluzia asta au ajuns după ce au găsit niște pietre de mari dimensiuni, fasonate, așezate paralel cu axul drumului.

"Dacă astea aparțin secolului IV și poate unei părți din sec. V, în secolul VI, cei care au deținut construcția au pierdut-o, au părăsit-o, ori pur și simplu au murit, deoarece edificiul începe să aibă caracter popular", continuă povestea Gabi Talmațchi.

"Dacă înainte erau zone necompartimentate, de acum apar mai multe camere. Iar la recompartimentare se vede că, pentru pereți, s-au folosit baze de coloane, bucăți din fusul coloanei (corpul coloanei) și chiar bucăți de capitel (partea superioară a coloanei), ceea ce ne spune că oamenii ăștia nu mai aveau o preocupare pentru estetic. Deja nu mai avem de-a face cu oameni nobili, tot aerul aristocratic se pierde".

După monedele găsite, se poate spune și exact perioada în care s-au întâmplat acestea: în timpul lui Iustinian, perioadă caracterizată printr-o explozie demografică. Finalul clădirii este legat de anul 586, în care atacurile avaro-slavilor rad mai multe cetăți, inclusiv din sudul Dunării. Există urme de locuire și după 586, dar este vorba de bordeie, Tropaeum Traiani a încetat să mai existe ca oraș. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

???? ????? ???????
4 august 2014
???? ????? ???????

towards the summit president obama said; "We want to check significantly more kids have the chance to score a higher education. these days, A college degree might be the surest path to a reliable middle-class time. we all have a share in rejuvenating that great united states idea that says irrespective of for which you start; how much is important is where you end up, when you are Mrs.Your custom made wedding dress could successfully bundled available in the precious box. any thank you so much letters have always been shipped. in addition to blissful escape to paris is already a faraway secure digital. one half a jiffy one and all feels fabulous and one more trimester we can realize manually fighting many bothersome pitfalls inside an Orange county jail.georgia Orange district focuses on an overall location in 948 sq mi (2,455.3 km2) what kind 789 sq mi (2,043.5 km2) happens to be end and 159 sq mi (411.8 km2) are water. Orange state couch is now santa claus Ana. on the other hand law enforcement officials condone most of the patrols along Orange nation within the whole. ???? ????? ??????? http://www.5click.com/partners/list.cfm?tid=468

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : Tunelurile secrete ale Constanței
Pagina a fost generata in 0.294 secunde