Primul ajutor în caz de înec

441
Primul ajutor în caz de înec - 6bf4ab3c1385947af550e61e8c70ff2c.jpg
Înecul reprezintă asfixia (sufocarea) datorată umplerii cu apă a căilor respiratorii. Poate apărea în cazul tentativei de suicid sau accidental, în cazul băilor sau a căderii accidentale în râuri sau ape stătătoare (mari, lacuri). Sal-varea de la înec necesită eforturi fizice mari și o bună cunoaștere a tehnicilor de înot. De aceea, înainte de a încerca salvarea de la înec a unei victime, salvatorul trebuie să se gândească, în primul rând, la propria siguranță, pentru a nu deveni el însuși o victimă.
O persoană care nu știe să înoate sau nu stăpânește foarte bine tehnica înotului nu va intra în apă să salveze o persoană de la înec; se va limita la a solicita ajutor calificat și la efectuarea resuscitării cardio-respiratorii după aducerea victimei la mal.
Primul ajutor în caz de înec constă în solicitarea ajutorului calificat, scoaterea victimei din apă și efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie până la recăpătarea conștienței sau până la sosirea echipei medicale.

Obligatoriu supraveghere medicală
Pentru scoaterea victimei din apă, salvatorul trebuie să se dezbrace și să se descalțe înainte de a intra în apă, pentru ca îmbră-cămintea să nu-i stânjenească mișcările. Persoana trebuie să înoate până în dreptul victimei și să se apropie de victimă din spate, apucând-o de sub braț sau de păr, ținând-o cu fața în sus, la suprafața apei, pentru a o aduce la mal. Potrivit sfatulmedicului.ro, odată scoasă din apă, victima trebuie răsturnată cu fața în sus și să i se elibereze căile respiratorii, în timp ce îi sunt evaluate funcțiile vitale. Dacă victima este conștientă va fi așezată în poziția de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături. Dacă e cazul, se încep manevrele de resuscitare. Victima trebuie transportată obligatoriu la spital, unde va fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore.

Victima poate avea și fractură cervicală
Este important de știut că victimele unui înec pot prezenta și fractură de coloană cervicală; de aceea vor fi mișcate cât mai puțin și se va păstra poziția orizontală.
Când salvatorul ajunge la victimă, aceasta are tendința de a se agita și agăța cu disperare de acesta, mai ales dacă nu știe să înoate, fapt ce-i poate pune în pericol viața acestuia. Pentru a împiedica victima să se mai zbată, el fie se va scufunda împreună cu victima pentru câteva secunde (fapt ce va determina relaxarea victimei) - cea mai bună metodă, fie va aplica victimei o lovitură în abdomen.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3853 secunde