Producătorii de medicamente vor o politică de prețuri "rațională!"

142
Producătorii de medicamente vor o politică de prețuri
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri "rațională" și "predictibilă, aceste măsuri fiind, în opinia celor două organizații, singurele care ar putea stopa dispariția medicamen-telor de pe piață.


Cele două asociații susțin că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este "incompletă", în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.


"Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut", este de părere Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR.


Producătorii afirmă că piața de medicamente s-a redus în ultimele 12 luni cu 4,4 la sută, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5 la sută, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6 la sută.


Industria farmaceutică își exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea unor măsuri care să ducă la instituirea unui sistem sustenabil și predictibil de acces al pacienților la medicamente și care să răspundă interesului pacientului și al economiei românești.


Pagina a fost generata in 0.2482 secunde