Produsele "dietetice": alimente sănătoase sau sursă de boli?

1344
1
Produsele

Articole de la același autor

Interesul românilor pentru produsele dietetice crește cu peste 20% în perioada verii. Care sunt însă cele mai mari pericole

ce se ascund în spatele produselor dietetice și care este adevărata semnificație a acestui termen în accepțiunea specialiștilor? Aceștia atrag atenția asupra conținutului de substanțe nocive și mai ales asupra efectelor pe care le au asupra organismului.

Îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele sau laptele vegetal se află în topul preferințelor consumatorilor în perioada verii, deoarece aceștia acordă un interes din ce în ce mai mare sănătății și aspectului fizic, potrivit Alimente Speciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice pentru adulți și copii.

Cu toate acestea, o foarte mare parte dintre clienții raioanelor sau magazinelor de specialitate încă asociază produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slăbit sau, mai grav, cu alimentele recomandate bolnavilor de diabet.

"Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac clienții magazinelor de specialitate este legată de semnificația pe care o dau termenului de produs dietetic. Astfel, nu puține sunt cazurile în care cei care doresc să slăbească înțeleg că toate produsele dietetice sunt recomandate în regimurile de slăbire sau, mai grav, în care un diabetic își cumpără un produs contraindicat în dieta sa doar prin prisma faptului că l-a găsit în secțiunea de produse dietetice", a declarat biolog Maria Martac.

Ce înseamnă "dietetic"

În categoria produselor dietetice nu intră doar alimentele pentru slăbit. Semnificația termenului dietetic nu vine de la dietă de slăbit, ci de la dietă alimentară.

Astfel, contrar preconcepțiilor greșite care încadrează produsele dietetice în categoria alimentelor fără zahăr sau cu 0% grăsimi, acest termen se referă, în primul rând, la alimentele recomandate în diferite afecțiuni și regimuri alimentare, din care trebuie să lipsească un element contraindicat de afecțiunea în cauză.

"Dacă în cazul bolnavilor de diabet, produsul dietetic este echivalentul unui aliment cu indice glicemic scăzut, în cazul celiacilor, acestea se referă la produsele fără gluten, în cazul bolnavilor de fenilcetonurie, la cele sărace în proteine, în cazul intoleranței la lactoză, la alimentele fără lapte și, în cele din urmă, în cazul dietelor de slăbire, la produsele alimentare sărace în carbohidrați sau cu un conținut caloric scăzut", a mai spus specialistul.

Produse pe "lista neagră"

Care sunt produsele de care trebuie să ne ferim în regimurile de slăbire și cum ar trebui să arate o dietă responsabilă vara?

În ceea ce privește categoria produselor dietetice pentru slăbit, consumatorii trebuie să fie deosebit de atenți în selecția acestora, o mare parte dintre alimentele de acest tip existente pe piață având un efect contrar celor specificate pe ambalaj, facilitând formarea depozitelor de grăsime sau, mai grav, fiind asociate cu apariția unor boli precum diabetul, obezitatea sau cancerul. 

Comentează știrea

Cosmin
13 august 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4316 secunde