X

Ce trebuie să știm despre neuropatia diabetică

620
1

Articole de la același autor

Ieri, la hotelul Ibis din Constanța, a avut loc conferința "Ce știm despre neuropatia diabetică", eveniment organizat de asociația "Societatea de Neuropatie Diabetică". Prezentarea și dialogul cu cei invitați la conferință au fost susținute de prof. dr. Doina Catrinoiu - medic specialist primar de diabet, nutriție și boli metabolice. 


Diabetul zaharat poate afecta temporar sau permanent integritatea nervilor în diverse părți ale corpului. Deteriorarea nervilor se numește neuropatie, iar deteriorarea datorată diabetului zaharat se numește neuropatie diabetică. 


Principalele sisteme ale corpului pot fi afectate - locomoția, sensibilitatea la durere, cald și rece, transpirația în partea superioară a corpului, senzația de leșin sau amețeală, ori de slăbiciune, disfuncțiile sexuale, diareea sau constipația fiind câteva dintre semnele acestei afecțiuni. 


Cea mai frecventă formă de complicație cronică a diabetului, neuropatia diabetică, spun specialiștii, este aceea în care sunt afectați nervii de la nivelul picioarelor, simptomele cel mai des întâlnite fiind amor-țeala, furnicăturile sau absența senzației de durere la nivelul picioarelor. 


"Incidența în România este de 11,6 %, iar în Constanța este aproape de 9,5 %, deci noi stăm mai bine decât alte județe, dar tot nu foarte bine. Și răul cel mai mare este că pacienții nu se regăsesc în evidențele noastre pentru că nu se prezintă la cabinet să fie luați în evidență", a declarat dr. Doina Catrinoiu. 


Dacă, în urmă cu 10 ani, erau aproximativ 18.000 de pacienți, în prezent, numărul acestora a ajuns la aproximativ 30.000. Din ce în ce mai mulți au aparate de testat glicemia și se pot controla, majoritatea ajustându-și singuri dozajele de insulină în funcție de nivelurile de glicemie, a mai menționat doctorul. 


"Mi-aș dori ca un număr cât mai mare de pacienți să vină la astfel de întâlniri. Eu cred că astăzi a fost primul pas. Întâlnirea cu pacienții este foarte importantă dintr-un motiv pe care îl știe toată lumea: orice consultație este limitată în timp, mai ales că sunt și foarte mulți pacienți cu diabet. Astfel de întâlniri le permit lor să pună întrebări, pe de o parte și nouă, pe de alta, să ridicăm niște probleme pe care cu siguranță că acasă și le vor aminti și or să le fie de real folos", a adăugat medicul.


Doctorii recomandă pacienților cu diabet să își verifice constant nivelul glicemiei, iar dacă sesizează simptomele care ar putea duce la complicații, indiferent de amplitudinea acestora, să se adreseze unui medic de specialitate. 


Comentează știrea

carmen
6 august 2015
aparat + teste glicemie

Buna ziua, ce aparat imi recomandati pentru testarea glicemiei? Vreau sa il achizitionez pentru mama si mi-ar fi mai usor sa il comand ca sa il primeasca acasa, motiv pentru care am cautat pe farmaciile online , am gasit ceva pe http://www.farmaciarodica.ro/glucometre-c-245_273, dar nu stiu ce model sa aleg, care ar fi mai bun si care ar fi mai usor de folosit, ma poate ajuta cineva? Multumesc.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3976 secunde