Programul de infarct miocardic, o "ruletă rusească" pentru pacienți

666
2

Articole de la același autor

La doar câteva zile de când o constănțeancă de 47 de ani a fost salvată în urma unui infarct, culmea, de medicii de la un spital din București, managerul Spitalului Județean Constanța anunță, cu surle și trâmbițe, intrarea unității sanitare în Programul Național de Infarct Miocardic. 


Peste 7,5 milioane de lei au fost investiți în renovarea și dotarea vechii secții de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean Constanța. Aflată la etajul al treilea, secția are 80 de paturi, din care 16 sunt pentru terapie intensivă coronariană. Câteva etaje mai jos, secția de chirurgie cardiovas-culară, un alt departament renovat în urmă cu doar doi ani, destinat intervențiilor chirurgicale pentru inimă. La parter, lângă Unitatea de Primiri Urgențe, cea mai mare clinică de intervenție cardiovasculară, menită să ajute pacienții aflați în stare critică să își recapete sănătatea. 


Cu toate acestea, cea mai mare unitate sanitară din județ nu poate salva toți pacienții care fac infarct. Îi trimite, în schimb, cu elicopterul direct la București. Așa cum s-a întâmplat și în ultimul caz extrem de grav, petrecut la Constanța cu o pacientă de doar 47 de ani, pentru care, la Con-stanța, nu s-a găsit nicio soluție, dar care a fost salvată în Capitală. De beneficiile Programului Național de Infarct Miocardic se pot bucura, însă, doar 50 de constănțeni, și aceștia doar dacă îndeplinesc criteriile stabilite de Ministerul Sănătății, după cum susține managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână. "Vă anunț că, începând de zilele acestea, Spitalul Județean Constanța intră în Programul Național de Infarct Miocardic. Astfel, împreună cu specialiștii din cadrul Clinicii Cardiolife, vom pune la punct desfășurarea programului de care vor beneficia, pentru moment, doar 50 de pacienți care au nevoie de stenturi. Când se vor termina fondurile pentru acești pacienți, vom suspenda și programul. De la anul, în schimb, sperăm să putem avea fonduri pentru a rezolva cât mai multe cazuri de infarct miocardic", a precizat Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța. 


Intervenții doar pentru unii 
Cât privește materialele și dispozitivele medicale utilizate pentru tratarea cardiacilor, unitatea sanitară va primi câte 4000 de lei per caz, bani decontați de Ministerul Sănătății. Din păcate, criteriile de selecție a bolnavilor care pot intra în sala de operație nu sunt clare, asta pentru că nu toți bolnavii vor fi salvați în cazul în care suferă un infarct. "Prin acest program sunt finanțate de Ministerul Sănătății doar materialele și dispozitivele, nu și costul intervenției în sine, acesta fiind suportat din banii unității. În privința stenturilor pentru bolnavi, acestea vor fi din cele «obișnuite». Totul va funcționa pe principiul primul venit, primul servit, desigur după criteriile stabilite de Ministerul Sănătății, pentru că nu toți pacienții care fac infarct și ajung la Spitalul Județean vor beneficia de aceste intervenții, adică de program. Există niște criterii medicale după care se va lua decizia ca un pacient să intre în program", a mai spus managerul. 


În acest context, pentru toți ceilalți bolnavi care suferă de probleme cardiace există o singură soluție: trenul către București! 


Comentează știrea

Doctor
15 octombrie 2014
Corectare suma

Spitalul va primi 4000 ron pentru fiecare caz,adica circa 900 euro, destinati numai ptr materiale sanitare(stenturi,etc),deci nu 40 000 ron.

Daniela
15 octombrie 2014
oferta locuri de munca in toate localitatile

Oferta locuri de munca in toate localitatile! Veti descoperi ca tot mai multi oameni lucreaza cu noi, pentru ca le-am pus la dispozitie imediat dovada platii si contract legal! A inceput deja trimiterea castigurilor! Aceasta oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Munciti lejer, 3 ore pe zi, ca operator online, cu castiguri de 300 dolari lunar! Detalii va expediem dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6483 secunde