Protejați-vă copiii! Oreionul este mai des întâlnit iarna

385
Protejați-vă copiii! Oreionul este mai des întâlnit iarna - oreionul-1674231966.png

Articole de la același autor

Oreionul este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă produsă de virusul urlian. Boala determină o inflamare a glandelor salivare, în special a glandei parotide, precum şi a pancreasului, sistemului nervos central. De obicei, susțin specialiștii, boala se transmite pe cale aeriană (inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav) și este mai frecvent întâlnită iarna. Cel mai des sunt afectaţi copiii. În ceea ce privește virusul, acesta prezintă o tendinţă naturală să se fixeze pe glande şi nervi. Incubaţia durează între 17 şi 21 zile și este urmată de o febră moderată şi de dureri de urechi timp de o zi sau două. Atenție, însă! Bolnavul este contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ opt zile după apariţia lor.
 

Inflamaţia glandelor parotide apare mai întâi pe o parte, apoi în ambele părţi şi se manifestă printr-o tumefacţie care acoperă şanţurile din spatele maxilarului. Ea provoacă o durere la masticaţie şi atunci când se apasa parotidele. Uneori se asociază o angină şi o atingere a ganglionilor învecinaţi.
 

Durerile de cap sunt frecvente. Partea bună este că evoluţia este, de cele mai multe ori, benignă, iar boala regresează de la sine în aproximativ zece zile. Tratamentul, simptomatic, constă în administrarea de medicamente care combat febra şi, în caz de dureri mari, în administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este absolut necesară în caz de atingere testiculară, precum şi imobilizarea burselor cu un suspensor. După ce a avut oreion, pacientul este imunizat definitiv. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Octombrie 2014
Stire din Sănătate : Medicul de gardă. Oreionul recidivează?
Miercuri, 05 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : De câte ori poți face oreion
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum știi că ai făcut oreion
Marţi, 09 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Cât de contagios este oreionul
Pagina a fost generata in 0.6326 secunde