Psoriazisul afectează psihicul bolnavului mai rău decât cancerul

511
Psoriazisul afectează psihicul bolnavului mai rău decât cancerul - psoriazisul-1395679923.jpg

Articole de la același autor

Deși psoriazisul nu este contagios și poate fi controlat datorită celor mai noi terapii care ajută bolnavul să ducă o viață normală, specialiștii atrag atenția că numărul pacienților care suferă de psoriazis și au gânduri suicidale este mai mare decât cel al bolnavilor de cancer. Din acest motiv, la Constanța, a fost demarată o campanie de informare și consiliere psihologică a pacienților. 


Societatea Română de Dermatologie și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune au demarat, în mai multe orașe din țară, o amplă campanie de informare și diagnosticare a pacienților cu psoriazis. Mai mult, pentru a acorda sprijin acestor pacienți, campania vine și cu o serie de consultații gratuite de dermatologie, consiliere psihologică și nutrițională. 
Demersul este susținut și de președinta Asociației Pacienților cu Boli Autoimune, care suferă de această boală.
"Ideea abordării multidisciplinare a psoriazisului a venit ca urmare a datelor care arată o realitate extrem de dură. Practic, în acest moment, numărul bol-navilor de psoriazis care se gândesc la sinucidere a ajuns să fie mai mare decât al celor din sfera oncologică, adică la cote alarmante! Este clar că acest lucru se datorează imaginii pe care o au pacienții față de ei înșiși și a reacțiilor societății la suferința lor.  Eu sufăr de psoriazis de peste 20 de ani și pot spune că pacienții din prezent sunt ceva mai norocoși, având în vedere că studiile au avansat și că au apărut terapii care sunt extrem de eficiente și care pot face ca bolnavul să aibă pentru o perioadă mult mai mare pielea curată, fără leziuni, astfel să își poată duce viața în condiții normale", a declarat președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu.


Constanța are mii de bolnavi
În registrele secției de dermato-venerice a Spitalului Județean Constanța sunt mii de cazuri de psoriazis, în forme ușoare sau moderate, spun medicii. Grav este, însă, faptul că, pe lângă aceștia, sunt foarte mulți bolnavi care nu ajung la medic decât atunci când boala este foarte avansată și leziunile nu se pot controla și trata decât prin tratamente biologice, care presupun injecții săptămânale. 
"Dacă pacienții ar înțelege cât este de important să se prezinte la medic la cea mai mică leziune cutanată apărută, nu s-ar ajunge la tratamente biologice care sunt extrem de costisitoare pentru sistem. Pe de altă parte, ei trebuie să înțeleagă că sunt foarte multe variante de tratament și că dermatologul poate găsi varianta cea mai potrivită pentru controlarea bolii. Psoriazisul netratat este strâns legat de alte probleme: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, hipertensiune sau obezitate", a explicat dr. Mehdi Sowlati, specialist dermatolog. 


Consultații gratuite și medicamente compensate
Prin proiectul demarat la Constanța, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0720.977.816, la care se pot programa pentru a beneficia de consultații gratuite la dermatolog, psiholog și nutriționist. 
În plus, aceștia vor primi și o reducere suplimentară de 10% dacă se prezintă cu rețeta în farmaciile Dona. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6874 secunde