Râia este favorizată de igiena precară

190
Râia este favorizată de igiena precară - raie-2-1678190835.jpg

Articole de la același autor

Scabia sau râia este o boală extrem de contagioasă, deci faceţi tot posibilul să vă feriţi de ea. Focarele epidemice sunt favorizate, de obicei, de igiena precară, sărăcie, dar şi de anumite colectivităţi. Potrivit specialiştilor, aceasta este o infestație cutanată, o dermatoză parazitară pruriginoasă, deosebit de contagioasă, care afectează cu predilecție anumite zone ale corpului. Ea poate să apară la orice vârstă și afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Totuși, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bătrâni și de cei cu imunitate compromisă (malnutriți, HIV pozitivi). Mare atenție! Uneori, persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și, astfel, pot contamina persoanele din anturajul lor.

Înainte de toate, trebuie precizat că transmiterea bolii se face cu ușurință atât direct, prin contact fizic sau sexual, cât și indirect, prin intermediul obiectelor (haine, lenjerie de pat sau de corp, obiecte de uz casnic sau de uz personal etc).

Perioada de incubație este de 2-6 săptămâni, după care apare pruritul predominant nocturn și ulterior leziunile. De obicei, semnele și simptomele de scabie se găsesc la nivelul capului, feței, gâtului și palmelor doar la bebeluși și copii de vârste mici. Oricum, elementul de maximă suspiciune este stabilirea caracterului nocturn al pruritului. Tocmai de aceea, se va investiga contextul epidemiologic, dacă cineva din anturajul familial sau profesional mai prezintă prurit. De asemenea, se vor examina zonele afectate de elecție. În plus, examenul microscopic poate pune în evidență parazitul după extragerea sa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 05 Decembrie 2021
Stire din Sănătate : Nu vă speriaţi! Râia se vindecă
Luni, 14 Iunie 2021
Stire din Sănătate : De ce vi se învinețesc ochii
Pagina a fost generata in 2.2158 secunde