Reacții ale organismului după renunțarea la fumat

1451
Sevrajul nicotinic - ce apare în momentul în care fumătorii încearcă să renunțe la viciu - determină reacții diverse în cazul fiecărei persoane, în funcție de caracteristicile organismului. Astfel, potrivit specialiștilor, sunt oameni care se confruntă cu depresie, stres, insomnii și irascibilitate, în vreme ce alte nu prezintă niciunul dintre simptomele mai sus menționate.
În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva dintre simptomele, de ordin fizic și psihologic, apărute din momentul în care vă decideți să renunțați la țigări, după cum sunt prezentate pe pagina web de informare medicală sfatulmedicului.ro.
După aproximativ 20 de minute după ce v-ați decis să nu mai fumați veți putea constata că tensiunea arterială vă scade, la fel și frecvența cardiacă și temperatura corpului. După aproximativ opt ore în care nu v-ați atins de țigară, nivelul monoxidului de carbon din sânge va scădea cu până la 50%, iar nivelul oxigenului va atinge limita normală. La 24 de ore de la ultima țigară, începe să scadă și riscul de infarct miocardic. După două zile, mâncarea vi se va părea mai delicioasă - este știut că fumatul afectează simțurile olfactiv și gustativ, care revin la normal în intervalul de timp menționat. După 72 de ore, musculatura care susține tubul bronșic începe să se relaxeze, reducând riscul de apariție a astmului. De asemenea, se va observa o creștere a nivelului de energie.
Între două săptămâni și trei luni de la ultima țigară fumată, circulația sanguină se îmbunătățește, mersul pe jos nu mai este atât de obositor ca înainte, se ameliorează respirația, dispare congestia nazală și tusea. Pe scurt, se îmbunătățește calitatea vieții.
Pe termen lung, scade riscul apariției bolilor cardiovasculare - după cinci ani, scade riscul de a suferi un accident vascular cerebral, iar după zece ani, cel al apariției diferitelor forme de cancer (pulmonar, faringian, esofagian, renal sau pancreatic). După 15 ani, riscul de deces prematur cauzat de bolile cardiovasculare este similar cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.
Fumătorii neglijează faptul că fumul de țigară conține peste 4.000 de compuși nocivi sănătății lor, dar și a celor care îi înconjoară.

Statisticile arată că femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbații, însă dezvoltă un grad de dependență mai ridicat. De aceea, femeile au mai multe dificultăți în a renunța la acest viciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9075 secunde