Regimul alimentar sănătos oferă protecție împotriva alergiilor de primăvară

3897
Regimul alimentar sănătos oferă protecție împotriva alergiilor de primăvară - 9cacfa4d0d1c38780d43ab64589b2872.jpg
Neplăcutele simptome ale alergiilor de primăvară, provocate în mare parte de polen, pot fi combătute cu ajutorul alimentației. Printr-un regim alimentar bogat în vitamine, vă puteți bucura de vremea frumoasă, fără teamă că veți avea ochii înlăcrimați, gâtul inflamat și că veți strănuta necontrolat.

Reacție inflamatoare sau mani-festare a sensibilității acute a orga-nismului față de anumite substanțe, alergia se manifestă prin inducerea unei stări de disconfort și prin alterarea aparentă a stării de sănătate: ochii se înroșesc și sunt înlăcrimați, gâtul este inflamat, respirația devine greoaie și nu vă puteți abține să nu strănutați. Aceste semne pot fi depășite mai ușor, ba se poate chiar să nu le resimțiți, printr-o dietă potrivită. Esențial este, potrivit spe-cialiștilor paginii web sfatulmedicului. ro, ca produsele alimentare să fie bogate în vitamine și antioxidanți. Adică, în fructe și legume, lactate, carne albă și mult pește. "Supa reduce vâscozitatea secrețiilor nazale și decongestionează nasul, iaurtul îmbogățit cu tulpini bacteriene ameliorează simptomele alergiilor produse de polen, iar fructele și legumele bogate în vitamina C influențează pozitiv întreg tabloul simptomatic al alergiilor primăverii", au afirmat specialiștii site-ului.

Sfaturi pentru cele trei mese ale zilei
Pentru un mic dejun sănătos, care să vă asigure o "protecție" împotriva alergiilor de primăvară, puteți alege între fulgi de ovăz cu iaurt sau lapte fortifiat cu vitamina D, shake din fructe proaspete, compot, clătite cu zmeură sau miere, cafea, ceai, ciocolată caldă proaspăt preparată, omletă cu brânză, pâine integrală sau brioșe englezești și fructe, precum kiwi, portocale, pepene.
Prânzul trebuie să fie mai consistent. Alături de pâinea integrală puteți consuma curcan sau pui preparat la grătar, salate cu sos de oțet și ulei de măsline, iaurt simplu, cu fructe sau culturi active. Mai puteți opta și pentru o pizza vegetariană (bogată în usturoi, ceapă și mozzarella), o salată de ton sau pește la grătar, conservat sau marinat, o salată de cartofi, iar pentru desert, o salată de fructe (struguri, mere, cireșe și pere). Potrivit specialiștilor, este important să consumați lichide fierbinți, care au darul de a calma iritațiile faringiene și de a ameliora congestia sinusurilor. Recomandate sunt, atât pentru prânz, cât și pentru cină, supele - pot reduce semnificativ aderența secrețiilor nazale și pot ameliora respirația.
Masa de seară poate fi constituită din somon cu garnitură de orez sau broccoli. Peștele, după cum se știe, este bogat în acizi omega 3, motiv pentru care specialiștii spun că poate fi consumat chiar și de trei ori pe zi (mic dejun/prânz/cină). Dacă nu sunteți mari fani ai peștelui, puteți consuma carne de pui sau de vită, condimentată.

Condimentele sunt permise, murăturile nu
De altfel, condimentele, indiferent că este vorba de piper, ardei iute sau usturoi și ceapă favorizează subțierea mucusului și eliberarea căilor aeriene.
Pe de altă parte, nu este indicat consumul de brânză cu mucegai, acesta având efectul advers: favorizează declanșarea simptomelor alergice. Ar trebui evitate, de asemenea, varza murată, carnea procesată industrială și chiar anumite sortimente de vinuri.
În această perioadă nu trebuie uitată contribuția ceaiurilor (în special cele din ierburi aromate, precum mentă sau mușețel) la starea generală de sănătate, a celor doi litri de lichide, consumați la temperatura camerei, și a fructelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Martie 2010
Stire din Sănătate : Alergie la… primăvară
Vineri, 11 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Dieta recomandată pentru sezonul rece
Pagina a fost generata in 1.3554 secunde