Reguli de respectat pentru o inimă sănătoasă

878
Reguli de respectat pentru o inimă sănătoasă - boliinima-1336059656.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, bolile de inimă reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Astăzi este Ziua Națională a Inimii, ocazie cu care specialiștii constănțeni ne oferă câteva recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile.

Aproximativ șapte milioane de români suferă de boli cardiovas-culare, iar țara noastră se află pe al treilea loc din lume în ceea ce privește decesele provocate de aceste afecțiuni, potrivit Fundației Române a Inimii. În plus, la Con-stanța, numărul infarctelor s-a dublat față de acum zece ani, după cum ne-a informat și dr. Belgin Salim, medic primar cardiolog la Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Cu ocazia Zilei Naționale a Inimii, specialiștii Direcției Jude-țene de Sănătate Publică oferă constănțenilor câteva sfaturi pen-tru menținerea stării de sănătate a inimii.

Mențineți tensiunea în limite normale

Pentru o inimă sănătoasă, me-dicii ne sfătuiesc să ținem sub control tensiunea arterială.

"Tensiunea arterială crescută face inima să lucreze din greu și poate declanșa accidente vascu-lare cerebrale, boli de inimă sau insuficiențe cardiace. Valorile de 130 - 140/70 - 80 mm Hg sunt considerate normale", aflăm de la dr. Loti Popescu, de la biroul de Promovare a Sănătății și de Educație pentru Sănătate din cadrul DJSP Constanța.

Tensiunea arterială crește, de obicei, odată cu vârsta, dar valorile ei pot fi controlate dacă vă mențineți greutatea în limite normale și evitați sedentarismul sau renunțați la excesul de sare.

"Este indicat consumul de usturoi, suc de lămâie pentru salate, fructe și legume cu conținut bogat în potasiu, cum ar fi bananele, portocalele, kiwi, roșii, cartofi, nuci și cereale", mai spune dr. Po-pescu.

Unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă este colesterolul ridicat din sânge. Din acest motiv, trebuie să mențineți un nivel cât mai scăzut al colesterolului în organism, prin consumarea a cât mai puține grăsimi. "De preferat ar fi grăsimile de origine vegetală și cele nesaturate, precum peștele, carnea în cantități mai mici, nu mai mult de două ouă pe săptămână, lactate cu grăsime redusă și uleiuri de măsline", explică dr. Loti Popescu.

De asemenea, trebuie să stați departe de alimentele prăjite și să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pentru a stimula grupele musculare pe care le țineți în repaus în orele de serviciu.

Evitați dulciurile și renunțați la fumat

Bolnavii de diabet sunt predispuși la afecțiuni cardiovasculare, indiferent de valorile glicemiei. Pentru prevenirea bolilor de inimă, este necesară menținerea nivelului glicemiei în limite normale. De aceea, trebuie să vă controlați periodic valorile zahărului în sânge, să evitați făinoasele și dulciurile rafinate, fructele prea dulci sau cele confiate.

"Dacă v-ați descoperit un diabet zaharat, urmați tratamentul pre-scris și respectați, cu strictețe, regimul alimentar stabilit de nutriționist", recomandă dr. Loti Po-pescu.

Pe de altă parte, fumătorii sunt de până la șase ori mai expuși riscului de infarct miocardic decât nefumătorii, așa că cel mai bine ar fi să renunțați la tutun.

"În locul țigării pe care vreți să o fumați, puteți să mâncați un măr, să beți un pahar cu apă sau să ieșiți la aer", spune medicul.

Multă mișcare și mai puțin stres

În lipsa activității fizice, organismul va consuma mai puțină energie, colesterolul din sânge și glicemia vor crește, ceea ce crește riscul cardiovascular. Pentru a men-ține greutatea sub control, sunt indicate alimentele sărace în calorii, porțiile mici de mâncare și doi litri de lichide pe zi. Totodată, trebuie să mâncați încet, să mestecați bine și să nu ronțăiți nimic între mesele principale ale zilei.

Pe lângă kilogramele în plus, și evenimentele stresante afectează starea de sănătate. Stresul are un impact major asupra sistemului cardiovascular și crește riscul de apariție al bolilor de inimă.

"Încercați să eliminați stresul din viața dumneavoastră, să nu vă supărați pentru fleacuri și să nu așteptați să fiți răsplătiți pentru tot ceea ce faceți bun și frumos pentru ceilalți", ne sfătuiește dr. Loti Popescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5704 secunde