Concurs Roșeala în obraji, o boală a femeilor de vârstă mijlocie

633
Roșeala în obraji, o boală a femeilor de vârstă mijlocie - 811cf46d61c9ae564bf7fa4b5abc639b.jpg

Articole de la același autor

Cuperoza sau roșeala în obraji este o boală de piele specifică femeilor de vârstă mijlocie. Și bărbații sunt afectați, dar într-o mai mică măsură. Din totalitatea cazurilor, 75% sunt femei, iar restul bărbați.

Cuperoza este o afecțiune favorizată de sezonul rece. Viața în aer liber, la soare și intemperii, favorizează apariția și revenirea episoadelor de cuperoză. Potrivit dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Dermato-venerice din Constanța, "aceasta este o dermatoză care apare la ambele sexe, dar cu incidență mai mare la femei, și care se poate manifesta din tinerețe, dar cu trecerea timpului se accentuează și devine din ce în ce mai inestetică". Persoanele afectate au fața de un roșu violent, ceea ce deranjează atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere fizic, deoarece au senzația de arsură și de uscăciune a tenului.

Factori favorizanți - emoțiile puternice și stresul
"Primul semn de apariție a bolii este înroșirea pielii care inițial este trecătoare, însă, odată cu trecerea anilor, nu mai dispare, apărând, în plus, acele pustule care seamănă cu leziunile din acnee. Manifestările se accentuează după emoții, perioade de stres, băi fierbinți, consumul de lichide sau alimente fierbinți, expunerea îndelungată la soare. Afecțiunea evoluează de eritroză, o simplă roșeală, la cuperoză și, cea mai gravă etapă este rozaceea, când apar pustulele congestive", explică dr. Gheorghe Nicola. Specialistul este de părere că la originile acestei afecțiuni sunt tulburările intestinale.
O mare parte dintre pacienții care au cuperoză cronică suferă și de migrenă. Aceștia constată apariția simultană a crizelor de cefalee cu fazele de agravare a bolii. Cu alte cuvinte, când au dureri de cap, fața li se înroșește foarte tare. În evoluția cuperozei, pot interveni complicații oculare, cum ar fi conjunctivitele și blefaritele, dar și complicații terapeutice survenite în urma utilizării incorecte a unor tratamente. Din acest motiv este absolut necesară consultarea medicului dermatolog și avizul acestuia pentru orice fel de tratament.

Tratamente dermato-cosmetice de ultimă oră
"Cu cât tratamentul se instituie mai precoce, cu atât rezultatele sunt mai bune. În afară de manevrele de depistare a cauzelor și de tratare a simptomelor, noi facem cu succes și trata-ment dermato-cosmetic, mai ales că, în ultimii ani, au apărut produse cosmetice și aparatură foarte performante", ne spune dr. Gheorghe Nicola.
Crioterapia, adică masajul cu azot lichid, este binevenită în tratamentul cuperozei, neavând reacții adverse. Electrocoagularea telangiectaziilor, fotocoagularea cu laser argon, masajul de drenaj reprezintă, de asemenea, tratamente moderne ale afecțiunii. Tratamentul local cu metronidazol de două ori pe zi are efecte spectaculoase, iar pe cale generală, de obicei, este necesară administrarea de tetraciclină oral, pacienții evitând expunerea la soare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2761 secunde