Școala de vară în neurologie, desfășurată în Eforie Nord

190
Școala de vară în neurologie, desfășurată în Eforie Nord - scoaladevara-1436195338.jpg

Articole de la același autor

A X-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie, care are loc în intervalul 5-9 iulie la Eforie Nord, aduce în prim-plan tulburările cognitive și demența, dobândite fie după accidente vasculare, fie manifestate pe fond genetic.

Tulburările de memorie, vorbire, percepție spațială, atenție, într-un cuvânt tulburări cognitive, reprezintă consecințe frecvent întâlnite după o leziune cerebrală dobândită, în particular după un accident vascular cerebral (AVC) sau o leziune cerebrală traumatică (TBI), dar și ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson și reprezintă o cauză majoră de dizabilitate.

Studiile arată că, o parte din persoanele cu tulburare cognitivă ușoară rămân stabile cognitiv sau redobândesc starea de normalitate, dar mai mult de jumătate progresează spre demență în următorii 5 ani, de aceea tulburarea cognitivă ușoară poate fi considerată un factor de risc pentru demență.

"Cauzele directe ale bolilor neuro-degenerative sunt în principiu necunoscute. Nu se știe cu exactitate ce anume declanșează procesele de degenerare neuronală care se soldează cu apariția bolii Parkinson, bolii Alzheimer sau a sclerozei laterale amiotrofice. Este clar însă că acestea au un determinism multifactorial în care anumite predispoziții genetice sunt validate de anumiți factori de mediu", a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președinte al Societății de Neurologie din România (SNR) și președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2949 secunde