Screening-ul din primul trimestru de sarcină mai este de actualitate?

205
Screening-ul  din primul trimestru  de sarcină  mai este  de actualitate? - screeninguldinprimultrimestrudes-1386608605.jpg

Articole de la același autor

l Răspunsul a fost oferit, în cadrul unui forum desfășurat la Constanța, de prof. univ. dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, fondatorul școlii române de ecografie în obstetrică-ginecologie

Aproximativ 120 de medici au participat, sâmbătă, la forumul "Tendințe și actualități în screening-ul de prim trimestru". Evenimentul a stârnit interesul cadrelor medi-cale, prin prisma subiectelor atinse; astfel, participanții au ascultat prezentări privind tendințele actuale ale screening-ului de trimestrul I în sarcină, despre standardele de calitate pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sau despre screening-ul invaziv etc. Șapte lectori au luat cuvântul, prezentând teme de interes, și, de asemenea, a avut loc și un moment demonstrativ, respectiv o ecografie fetală la o pacientă însărcinată în 12 săptămâni.

"Nu este simplu de precizat momentul când diagnosticul prenatal a luat efectiv ființă în România și, odată cu el, și screening-ul de prim trimestru. Odată cu primele cursuri, după o tematică și metodologie similară celor din Europa de Vest, specialiștii obstetricieni - ginecologi au putut obține competență în ultrasonografie obstetricală și ginecologică și s-a putut ca pe scară largă să se efectueze ecografii fetale.

Momentul actual este caracterizat de întrebarea dacă, după introducerea determinării non-invazive a ADN-ului fetal în sângele mamei, screening-ul de prim trimestru își mai are locul. Noi credem că da, pentru că în lumina noului concept de urmărire prenatală, a piramidei inversate, permite pe lângă aprecierea riscului genetic și a riscului de anomalii structurale majore și de patologie specifică sarcinii, putându-se astfel selecta un grup de gravide cu risc, care necesită o urmărire specializată deosebită", a subliniat prof. univ. dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, fondatorul școlii române de ecografie în obstetrică-ginecologie.

Specialistul a mai adăugat: "Screening-ul de prim trimestru, efectuat în condițiile de acreditate impuse de FMF și utilizând soft-ul de interpretare, furnizat de FMF, ar trebui să devină piatra unghiulară pentru urmărirea prenatală, fiind eficient atât medical, cât și economic". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Octombrie 2013
Stire din Sănătate : Curs Lamaze pentru  mămicile din Constanța
Pagina a fost generata in 0.493 secunde