Serviciile psihologice nu sunt decontate de stat

395
Serviciile psihologice nu sunt decontate de stat - serviciilepsihologicenusuntdecon-1351785854.jpg
Pacienții români pot beneficia de psihologie, psihoterapie, consiliere psihologică și logopedie doar dacă plătesc. Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea ca în contractul - cadru pe 2012-2013 să se prevadă doar decontarea serviciilor medicale, nefiind recunoscute și cele conexe. În acest context, Colegiul Psihologilor din România solicită Casei naționale să recunoască și să introducă în contractul - cadru serviciile psihologice.


"Traversăm o perioadă de criză economică, în care depresia și alte afecțiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiții, este extrem de necesar ca pacienții să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare și recuperare prin decontare directă cu casele de asigurări. Avem nevoie de un program național de asistență psihologică a populației", a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România. 

Această situație este întâlnită și la nivelul spitalelor. Conform legii, atestatele de liberă practică nu sunt recunoscute în spitale, din cauza unor neconcordanțe între lege și ordinele emise ulterior de Ministerul Sănătății. În acest context, Colegiul Psihologilor din România solicită reglementarea condițiilor de atestare a personalului din serviciile psihologice la care pacienții au acces doar în cadrul cabinetelor individuale sau cabinete asociate. 

Potrivit reprezentanților Colegiului, în ultimii 12 ani, psihologilor clinicieni li s-a confiscat dreptul de a încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate. Conform datelor Institutului Național de Medicină Legală, în decursul lui 2011, au fost înregistrate 2.784 de sinucideri în întreaga țară. În lume, o persoană din patru suferă de depresie, fapt pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca terapie de primă linie psihoterapia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Ura este o boală. Iată cum te poți trata!
Luni, 03 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Cu gelozia la psiholog!
Pagina a fost generata in 0.4144 secunde