Influența psihologică a jucăriilor asupra copilului

884
Influența psihologică a jucăriilor asupra copilului - influentapsihologicaajucariilor-1350666816.jpg
Copilăria este perioada definitorie în formarea personalității și a caracterului unui copil.

De aceea, universul care îl înconjoară trebuie să îl ajute să se dezvolte sănătos și armonios din toate punctele de vedere. Întregul proces este în mâinile părinților și ține de capacitatea acestora de a lua cele mai bune decizii, fără însă a-l priva de micile plăceri nevinovate.

Jucăriile prezentului sunt dintre cele mai diverse și oferă pe de o parte posibilitatea de a pune în mișcare imaginația și creati-vitatea, iar pe de alta de a corela sentimentele pozitive sau negative cu personaje care apar pe piață nu doar ca jucării, ci și ca benzi de desene animate, sau ca reviste pentru copii. Tipurile de jucării occidentale care au invadat piața cu o mare diversitate de jucării, sunt apreciate și contestate deopotrivă. Cei care nu aprobă jucăriile, susțin că acestea sunt prezentate copiilor într-o manieră prea violentă sau prea îndrăzneață pentru vârsta lor. Această problemă a fost dezbătută și în cadrul conferinței organizată la Constanța de profesorul Ioan Vlăducă, din cadrul instituției de învățământ "Școala și grădinița Brâncovenească". Profesorul a vorbit despre cele patru tipologii de jucării occidentale care, susține acesta, produc o serie de efecte negative asupra comportamentului copiilor: jucării care induc hipo-reactivitate, desfrânare, violență și jucăriile sinistre care induc teamă. "Copilul reacționează la anumiți stimuli care vin din exterior. Dacă este expus la un mediu de reactivitate, aceasta este redusă. Mai mult, sunt jucării care distorsionează imaginea asupra realității și care nu induc copilului un tonus psihic pozitiv", a explicat profe-sorul Vlăducă. Acesta avertizează și asupra efectelor pe care le au jocurile pe calculator și care spune acesta "desensibilizează copiii".

Jucăriile trebuie alese cu atenție

Studiile arată că imaginile și mesajele ajunse la mintea copiilor, pot provoca tulburări de comportament dacă induc sentimente sau stări negative. "Limitarea acestora asupra copiilor ar aduce un beneficiu sănătății mintale. Grija părinților și a societății față de expunerea copiilor la astfel de jucării ține de datoria de a nu îl supune unor fenomene nocive", susține profesorul Vlăduca. Primele semnale că cei mici au probleme se pot determina din micile obiceiuri pe care acesta nu le mai respectă sau pe care nu le mai realizează singur: teama de a dormi singur, insomnia sau chiar coșmarurile. Dacă însă compor-tamentul copilului se schimbă radical, în sens negativ, natura acestor probleme poate fi una psihologică ce poate afecta sănătatea copilului. Linia de demarcație între situații este însă foarte fină și nu poate fi generalizată. Grija cu care copilul primește pe lângă jucării și o educație sănătoasă este cel mai important factor care va conduce la un comportament normal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Rețete pentru pici: supă cremă de morcovi
Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : Copil prins la furat de țigări
Pagina a fost generata in 0.2493 secunde