Simptomele durerii toracice și diagnosticarea corectă

1048
1
Simptomele durerii toracice și diagnosticarea corectă - florianstoian5-1358689139.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori auzim în jurul nostru: "Mă doare pieptul. O fi de la ini-mă?Trebuie să mă duc la un car-diolog să văd ce am". Cauzele durerii toracice sunt numeroase, iar diferențierea simptomelor este esențială pentru un diagnostic corect. Cele mai frecvente cauze de durere toracică sunt de la sufe-rințele aparatului cardiovascular, inimă și vase de sânge, aparatul respirator, aparatul digestiv, suferințe legate de structurile osoase ale cutiei toracice și alte posibile afecțiuni care se pot manifesta cu durere toracică.


Înainte de orice, trebuie spus că în fața unei dureri, în cazul de față durerea toracică, trebuie răspuns la câteva întrebări:

- Unde este sediul durerii?

- Iradiază undeva?

- Cât timp durează?

- Ce caracter are?

- În ce circumstanțe apare și dispare sau se ameliorează?

- Are sau nu are alte simptome asociate?

Cauzele anginei pectorale

Inima, organul situat în mijlocul cutiei toracice, primește sânge de la arterele coronare-dreapta și stânga, fiecare având la rândul lor mai multe ramuri principale și altele, să le spunem secundare, care se întrepătrund unele cu altele și realizează o rețea foarte complexă și în același timp diferită de la persoană la persoană. De aici se afirmă că fiecare om are propria "hartă coronariană" , similar cu amprentele de la degete. "În situația desigur, nedorită când arterele principale sau unele ramuri se-cundare sunt ocupate în interior de plăci aterosclerotice, diametrul acestora se îngustează, inima nu mai primește suficient oxigen necesar funcționării în parametri optimi și pacientul acuză durere toracică de cauză cardiacă. Acest tip de durere se numește în car-diologie "Angina Pectorală", de la termenul angere, care înseamnă a strânge. În angina pectorală, sediul durerii este în mijlocul pieptului-retrosternal, iradierea este specifică în umărul, antebrațul și mâna stângă, până la ultimele două degete, de unde comparația cu "mâna de violonist". Alte iradieri posibile sunt în gât, ceafă, în ambii umeri, în ambele brațe. Durata durerii în angina pectorală este de câteva minute, caracterul durerii este de constricție, de strivire, intensitatea durerii este mare, nu se însoțește de obicei de simptome asociate și tipic, durerea apare la efort și dispare la încetarea efortului, deci la repaus sau administrarea unei tablete de Nitroglicerină sub limbă. Nitroglicerina are capacitatea de a crește diametrul arterelor coronare și în acest mod, crește cantitatea de sânge la nivel coronarian și durerea dispare. , explică dr. Florian Stoian, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie, în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000.

Cum distingem infarctul miocardic?

Dacă plăcile de aterom cresc în dimensiuni și apar și cheaguri care opresc total circulația sângelui în arterele coronare principale sau în ramurile secundare apare forma cea mai severă de boală a arterelor coronare - Infarctul Miocardic Acut.

"Durerea de piept din infarct are sediul tot retrosternal, aceleași iradieri posibile ca și al anginei pectorale, durata durerii este în schimb mai mare, poate dura chiar mai multe ore și nu cedează la administrarea de Nitroglicerină sub limbă, infarctul apare de obicei în repaus, după un efort prelungit, stres major, pot exista simptome de însoțire: transpirații intense, palpitații, anxietate, greață, vărsături, pierderea cunoștinței. Este de menționat că debutul infarctului miocardic este însoțit uneori de dureri abdominale, grețuri și vărsă-turi, fiind confundat cu simptomele ulcerului, pancreatitei acute sau suferințele colecistului și de aici greșeala de diagnostic, conduita terapeutică și pierderea vieții pa-cientului", susține dr. Florian Stoian.

Pericardita sau inflamarea sacului inimii

O altă cauză de durere toracică, de cauză cardiacă o reprezintă pericardita sau inflamația sacului care învelește inima.

"Caracteristic durerii din pericardită este iradierea la nivelul mușchiului trapez, caracterul ascuțit, accentuarea durerii la inspir profund, de asemenea foarte important este că nu are legătură cu efortul și că durerea se ameliorează la aplecarea corpului înainte", completează dr. Florian Stoian.

"De multe ori, trecând neob-servată și nerecunoscută ca și cauză de durere toracică, mio-cardita, adică inflamația mușchiului cardiac, reprezintă o "piatră de încercare" în interpretarea acuzelor dureroase ale toracelui. În miocardită există de obicei febră, transpirații, mialgii, dispnee, palpitații. Nu în ultimul rând, o cauză destul de frecventă de durere toracică, de această dată de cauză arterială, este disecția de aortă, produsă de hipertensiunea arterială și prezența aterosclerozei la nivelul aortei. Durerea toracică din disecția de aortă este severă și sfâșietoare, cu debut brusc la intensitate maximă, se poate asocia cu pierderea cunoștinței, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă", ne explică dr. Florian Stoian. 


Comentează știrea

adrian
21 ianuarie 2013
d

Multa stima si respect pt dl doctor, am fost pacient, acum suntem vecini, un tip foarte profesionist, am fost subiect de studiu pt pacientii dansului. Foarte calm, foarte indemanatic, bun profesor.

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Decembrie 2012
Stire din Diverse : Jean Paler a suferit un infarct
Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Stire din Monden : Cătălin Botezatu a suferit un INFARCT!
Pagina a fost generata in 0.4828 secunde