Sonoelastografia, o investigație modernă pentru depistarea cancerului

1343
Sonoelastografia, o investigație modernă pentru depistarea cancerului - e28d769e2c0bb6971976edb08af27812.jpg
Metodă modernă de investigare neinvazivă a sânului, sonoelastografia ajută la evaluarea elasticității țesutului mamar și pot pune în evidență tumori de foarte mici dimensiuni. Din acest punct de vedere, arată specialiștii, sonoelastografia este mai indicată decât mamografia. Investigația este de tip ecografie, nu iradiază și poate depista cancerul în stadiile incipiente, cu o acuratețe de 90%.
Potrivit medicilor, tumorilor canceroase (maligne) au o elasticitate mult redusă față de tumorile benigne sau de țesutul mamar sănătos. Astfel, prin intermediul sonoelastografiei poate fi determinată prin examinare neinvazivă ce tip de tumoare este. Pe monitorul la care este conectat pacienta apare o formațiune albastră, dacă există o neoplaziei, sau sânul este colorat în roșu, dacă țesuturile sunt sănătoase. Astfel, dacă mamografia trebuie completată cu puncția, pentru a stabili tipul tumorii, în cazul sonoelastografiei, aceasta nu mai este necesară.
Un alt avantaj al sonoelastografiei este lipsa durerii. În cazul mamografiilor, femeile suferă, căci sânul le este prins între două plăci în timpul investigației. La sonoelastografie, sânul este acoperit cu un gel și examinat precum la ecografie. Testarea poate fi repetată la fiecare trei sau patru luni, fără să afecteze starea de sănătate.
Cu ajutorul sonoelastografiei pot fi depistate tumori pornind de la dimensiuni de patru sau cinci milimetri.
Astfel de investigații pot fi realizate în clinici din București, Târgoviște și Cluj, prețul lor variind între 150 lei (pentru examinarea unui sân) și 220 sau 250 de lei (examinarea ambilor sâni).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4729 secunde