Sunt oamenii fericiți mai sănătoși?

407
Sunt oamenii fericiți mai sănătoși? - fondprintsuntoameniifericitisana-1421683180.jpg

Articole de la același autor

Fericirea nu trebuie să fie o utopie, un vis de neatins; din contră, fericirea poate fi cel mai bun tratament! Tocmai de aceea, psihologul constănțean Elena Ranga le spune cititorilor "Cuget Liber": trebuie să alegeți, zi de zi, să fiți fericiți și astfel puteți fi mai sănătoși!


De câte ori nu ați auzit că oamenii optimiști au dus boala mai ușor ori s-au vindecat mai repede? Psihologul Elena Ranga a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" legătura dintre fericire și sănătate și cum prima o poate influența pe cea de-a doua. 


"Acestea sunt două concepte ce par utopice în societatea noastră, când timpul pare mereu insuficient, când mereu sunt probleme care apar de unde nici nu ne așteptăm, când totul pare să se învârtă în jurul banilor care niciodată nu ajung. Însă ne conducem viața căutându-le ca și cum ar fi de neatins, în timp ce ele există chiar sunt nasul nostru, în fiecare zi, și stă în puterea noastră să le avem.


În timp ce starea de sănătate poate fi mai ușor stabilită prin diferite investigații și metode, cum rămâne însă cu fericirea? Toată lumea își dorește să fie fericită, însă ce înseamnă fericirea de fapt? Fiind un concept filosofic, sunt multe păreri în acest sens. Starea de fericire este un echilibru între dorințe, emoții, gânduri și fapte. O putem resimți intens în anumite situații, ca un extaz îmbietor, dar o putem păstra la cote mai puțin intense și beneficia pe termen lung. Fericirea ne aparține în totalitate: putem să o trăim într-o relație de iubire, poate să reprezinte succesul profesional, statutul social și/sau economic, orice este suficient de important pentru noi cât să ne facă să ne mobilizăm resursele în acest sens și reprezintă satisfacerea unor nevoi, adică asigură satisfacția", a afirmat specialistul. Mai mult, psihologul a subliniat că deși mulți oameni sunt obișnuiți să se sacrifice, să facă compromisuri, căci au auzit că "pentru a fi fericit trebuie mai întâi să suferi", în realitate, "atunci când sacrificăm ne îndepărtăm de fericire". 


Cum obținem fericirea?
"Fericirea și sănătatea sunt stări de fapt, trăite aici și acum. Dacă facem suferința parte din viața noastră, fericirea și sănă-tatea devin doar vise greu de atins. Tendința generală este că starea de sănătate fizică să fie tratată ca un scop în sine, ca și cum am pleca de la premisa că nu suntem sănătoși și trebuie să ajungem să fim. În realitate, lucrurile stau exact invers, starea de sănătate fiind un dat pe care ar trebui doar să îl protejăm. Sănătatea psihică și fizică sunt un întreg. Corpul nostru nu este o entitate separată, ci este parte din întreg, în directă dependență de psihic", a adăugat Elena Ranga. 


Totodată, există studii științifice care demonstrează că "starea de fericire eliberează în corp substanțe precum dopamina, serotonina, endorfine, răspun-zătoare pentru buna funcționare a orga-nelor din tot organismul. În situații de stres și suprasolicitare, aceste secreții sunt fie în carență, fie în exces, ceea ce duce la dezechilibrarea funcționării fizice. De ase-menea, s-a dovedit prin experimente ști-ințifice că pacienții cu diferite afecțiuni so-matice se recuperează mult mai repede și cu efecte de lungă durată, dacă este asi-gurată starea lor de fericire", a completat psihologul. 


"Așadar, starea de fericire nu este doar un vis, o utopie, o dorință, ci cel mai bun tratament spre vindecare și garanția sănătății și succesului. Cum o putem obține? Prin iubire! Să alegi să îți dai voie să fii fericit și să faci ceea ce ai nevoie ca să fii fericit înseamnă să te iubești pe tine și este primul pas în obținerea fericirii. Este ceea ce avem nevoie să învățăm să facem în fiecare zi, conștienți fiind de faptul că fericirea este o alegere personală, aici și acum", a mai spus specialistul. În concluzie, psihologul le lansează constănțenilor o provocare: "Voi ce alegeți azi pentru fericirea voastră?". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Cursuri pentru gravide, la Euromaterna
Pagina a fost generata in 0.4074 secunde