Sunteți însărcinată? Nu uitați să luați acid folic

151
Sunteți însărcinată? Nu uitați să luați acid folic - acidulfolic1-1629811367.jpg

Articole de la același autor

Pe timpul celor nouă luni de sarcină este foarte important ca viitoarele mămici să adopte o dietă echilibrată, pentru ca bebelușul din burtică să se dezvolte armonios. Se consideră că viitoarea mămică trebuie să mănânce pentru doi, însă nu cantitativ, cât mai ales calitativ, diversificat, organismul acesteia având nevoie de mai mulți nutrienți decât în mod obișnuit. Unul dintre acești nutrienți este acidul folic, esențial în prevenirea unor malformații cu potențial fatal la nou-născut.

Specialiștii susțin că orice femeie aflată la vârstă fertilă și care își dorește să devină mamă trebuie să ia zilnic suplimente cu acid folic. Medicii consideră că această substanță este esențială pentru dezvoltarea normală a fătului, iar administrarea încă dinainte de a rămâne însărcinată este imperios recomandată.

Acidul folic sau vitamina B9 participă la formarea și repararea ADN- ului, deci are un rol fundamental în creșterea și multiplicarea celulară. În perioada prenatală, celulele din țesuturile fătului se multiplică foarte rapid, astfel încât acidul folic devine un pilon esențial pentru dezvoltarea lor într-un ritm normal, fără anomalii. În plus, acidul folic este important pentru sinteza eritrocitelor, iar diverse studii arată rolul protector al acestuia asupra inimii, sănătății creierului, auzului. De asemenea, acidul folic și derivații săi au o largă răspândire în alimente. Acestea se găsesc în cantitate mare în ficat, rinichi, în frunzele plantelor, în special în spanac, în mazăre, germeni de grâu, sfeclă, lămâi, broccoli, conopidă, sparanghel. Principalele riscuri care apar ca urmare a unui deficit de acid folic în perioada dinaintea și în timpul sarcinii constau în defecte de tub neural, maladii ce afectează creierul sau măduva spinării nou-născutului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4805 secunde