Terapia fotodinamică tratează problemele dermatologice

437
Terapia fotodinamică tratează problemele dermatologice - fond-terapie-1680783190.jpg

Articole de la același autor

În prezent, terapia fotodinamică este un tratament folosit foarte des în cabinetele dermatologice, oferind o soluție sigură și rapidă pentru diferite patologii dermatologice. Aceasta reprezintă, de fapt, un tip de tratament non-invaziv folosit cu scopul de a înfrumuseța chipul unei persoane şi de a estompa anumite probleme dermatologice.

Nu ştiţi în ce constă terapia fotodinamică? Răspunsul este simplu: un tratament folosit în dermatologie, folosit în problemele pielii. Potrivit dr.

Elena Purice, constă în administrarea unui compus fotosensibil în zona care se dorește a fi tratată, adică o substanță deosebit de sensibilă la lumină. Apoi, se așteaptă o perioadă de timp. Practic, celulele care trebuie deteriorate acumulează această substanță. Ulterior, zona tratată este iluminată cu o sursă de lumină laser, iar prin iluminarea acestei zone, se activează substanța fotosensibilă administrată. „În momentul în care acest lucru are loc, se produce un stres oxidativ în celulele care au absorbit-o. Urmează moartea celulelor modificate, care au fost ținta tratamentului. Înainte de toate, trebuie să ştiţi că acesta este un tratament selectiv, ceea ce înseamnă că atacă doar celulele anormale selectate. Celulele modificate au o capacitate mai mare de a capta și acumula acest material fotosensibil. În plus, îl elimină mai lent. În acelaşi timp, terapia fotodinamică este utilizată în diferite patologii ale pielii şi este utilă în bolile în care celulele sunt modificate genetic, adică în leziuni precanceroase şi canceroase”, a subliniat medicul. Unele dintre problemele obișnuite tratate prin această procedură sunt următoarele: keratoze actinice, carcinom bazocelular, acnee, rozacee, fotoîmbătrânirea pielii, hidradenita supurativă şi nu numai. Cum se realizează procedura? Înainte de a începe, zona tratată trebuie curățată. Trebuie să fie o curățare profundă, așa că uneori sunt necesare proceduri oarecum agresive. Odată ce pielea este pregătită pentru a fi tratată, fotosensibilizatorul va fi aplicat pe zonă. În funcție de cel folosit în tratament, durata de așteptare poate varia de la 30 de minute la cinci ore. Zona va fi acoperită cu un pansament. Acest lucru este foarte important pentru ca substanța aplicată să nu reacționeze cu lumina. Pansamentul este îndepărtat și zona se spală din nou cu apă și săpun pentru a îndepărta orice excesul de fotosensibilizant. După efectuarea acestor pași, zona este tratată cu tipul de lumină necesar, care va depinde de tipul de leziune care urmează să fie tratat. Reţineţi că acesta nu este un tratament invaziv, adică nu necesită intervenții sau incizii în piele. În ciuda acestui fapt, trebuie să țineţi cont de faptul că celulele sunt deteriorate. Deși cele mai afectate celule vor fi cele ale țesutului bolnav, procedura nu le va afecta doar pe acestea. O anumită cantitate de fotosensibilizant poate afecta și zona din jurul leziunii. Prin urmare, după terapia fotodinamică, zona poate fi iritată și inflamată. În acest caz, pacientul poate simți durere și arsură atunci când primește tratamentul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.683 secunde