Tocirea dinţilor apare şi pe fondul unei igiene dentare exagerate

351
Tocirea dinţilor apare şi pe fondul unei igiene dentare exagerate - fond-dinti-1699179381.jpg

Articole de la același autor

Cariile sunt principala cauză a pierderii țesuturilor dure dentare. Atunci când au fost îmbunătățite metodele de igienizare a cavității orale, precum și apariția pastelor de dinți și a gelurilor îmbogățite cu fluor, incidența cariei dentare a mai scăzut, astfel că a crescut și durata de viață a unui dinte pe arcada dentară. Cu toate acestea, viața prelungită a unui dinte pe arcade presupune uzura acestuia sau tocirea, care poate fi fiziologică sau patologică.

În momentul în care tocirea dinților se produce în zeci de ani și este de aceeași intensitate pe suprafețele masticatorii ale tuturor dinților de pe arcade și se manifestă la persoane de vârsta a treia, putem vorbi de o uzură fiziologică a dinților sau de atriția dentară. Potrivit dr. Andreea Kali, uzura patologică poate avea diferite forme, cauze și grade de intensitate. Uzura patologică se poate manifesta în diferite forme - abrazia, abfracția și eroziunea. Aceste denumiri reflectă, de obicei, etiologia (cauzele) uzurii dentare, dar există situații când două forme se pot suprapune în cazul aceluiași pacient. Înainte de a începe un tratament corespunzător în cazul unui pacient cu uzură dentară patologică, medicul dentist trebuie să identifice cauza apariției acestei afecțiuni și stabilirea diagnosticului.

Abrazia dentară este uzura unuia sau a mai multor dinți din cavitatea orală cauzată de procese mecanice (fricțiune), cel mai frecvent prin mestecarea sau interpunerea între dinți, în mod repetat, a unor obiecte dure. „Frecvent, abrazia dentară apare pe fondul unei igiene dentare exagerate, prin periajul intempestiv, cu perii de dinți dure, cu paste de dinți abrazive și cu aplicarea unei tehnici și presiuni greșite din partea pacientului. Abfracția dentară, în schimb, reprezintă uzura dinților cauzată, de asemenea, de procese mecanice, de data aceasta de forțe parafuncționale sau de forțe masticatorii anormale. Aceste forțe apar atunci când relațiile ocluzale dintre dinți sunt anomale (felul cum dinții de pe cele două arcade dentare au contacte unii cu alții atunci când cavitatea orală este închisă) și se manifestă fie prin mișcări de masticație atipice, fie prin scrâșnitul anormal al dinților în afara momentelor de masticație. Aceste forțe anormale produc microfisuri și microfracturi în smalțul dintelui, iar pe termen lung apar zone de uzură pe suprafața acestuia”, a explicat medicul.

Totodată, eroziunea dentară este cauzată de procese chimice care se produc la nivelul țesuturilor dure dentare (smalț și dentină). Procesul chimic de distrugere a cristalelor din structura acestor țesuturi dure este practic același ca și în cazul cariei dentare. Cu toate acestea, sursa de acid nu este rezultatul metabolismului bacteriilor din cavitatea orală, ci poate fi o sursă externă sau internă.

Sursele acide externe sunt multiple: băuturile acide, alimentele acide, fructe precum citricele, fructele de pădure, merele, caisele, prunele, ananasul, căpșunele etc. Sursele acide interne provin, cel mai adesea, din sucurile gastrice, cu un conținut crescut de acid clorhidric. Cert este că identificarea cauzei și implicit a formei de uzură dentară este foarte importantă în stabilirea planului de tratament, deoarece înlăturarea cauzei va determina menținerea rezultatelor obținute prin tratament și va preveni reapariția uzurii dentare în alte zone.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0028 secunde